Dret a vaga a Secundària?

09 de març de 2016
Arrel dels esdeveniments de la vaga de transport de Barcelona s’ha generat un cert debat sobre la necessitat de no de regular la vaga per no ser un element sospitós de xantatge. En paral·lel ha estat la vaga d’estudiants en contra del 3+2 universitari, oberta aquesta a alumnes de Secundària. No entenc el perquè. Els alumnes són menors d’edat i per tant no voten; no voten perquè es suposa que no tenen el criteri mínim per opinar. Els pares són els que han de donar permís però en realitat acaba essent un dia on no es poden fer classes amb progrés del temari, i es transforma en un dia perdut i de festa.

La reivindicació la poden fer els pares sumant-se als actes dels universitaris o votant en conseqüència, o molt millor, participant des de la societat civil (i incloc els partits polítics) en un canvi d’orientació en la política educacional del país. En resum, la vaga és un dret innegociable però per ser eficient requereix que sigui la darrera acció i mai poden ser usats els menors com a element de pressió.

Per altra banda i tornant a Secundària, trobaria més lògic que les famílies dels adolescents es queixin dels horaris dels instituts que fan de 8.00 a 15.00. A Barcelona hi ha més oferta concertada i privada però a la resta del país l’institut públic és molt més freqüent. Aquest horari és fantàstic per a adults funcionaris que treballen de 8.00 a 15.00 i tenen la tarda lliure. A migdia poden fer un mos que fins i tot els ajuda a fer les famoses dietes bikini i complir els permanents desitjos de fer esport a diari. Però és un escàndol majúscul tenir tota una nova generació acostumada a dinar a quarts de quatre, és l’antítesi de l’horari europeu (fins i tot mundial) i productiu avui. Dinar com a norma a quarts de quatre és no tenir en compte ni la vida saludable dels adolescents ni la creació de bons hàbits ni preparar-los per sortir a competir al món global.

Un cop més, dóna la sensació que s’han imposat criteris laborals d’un gremi enlloc dels objectius d’una educació de qualitat (que fa millorar l’alumne amb tendència passiva i el prepara per ser competitiu en el món laboral). No és cert que els alumnes tenen tota la tarda lliure per fer deures o no, per fer esport, etc. Primer perquè acaben de dinar a les quatre o quarts de cinc (?!) i sovint quantitat doncs tenen l’estómac als peus, i amb una digestió pesada difícilment podran continuar estudiant si venen de fer un intensiu de 8.00 a 15.00. Si volen fer esport, mínimament seriós, fins al cap de dues hores no seria recomanable.

Si han dinat tard, a quina hora soparan? A quina hora aniran a dormir? El greu és que aquest horari ha fet possible que alguns instituts el puguin fer i no es responguin a aquestes preguntes. Això ens dificulta més el futur dels nostres fills més que el 3+2.