
ARA A PORTADA

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
Però, en realitat, no s'està al davant de cap "onada". Els experts ja fa anys que adverteixen dels riscos d'incendis devastadors. Tothom ha assumit que el canvi climàtic és un fet i que molts dels seus efectes són ja irreversibles. Molts incendis són inevitables i no es pot fer demagògia amb això. Però el que s'ha convertit en una prioritat de tot govern és la urgència d'afrontar una política decidida de prevenció que assumeixi una nova manera d'integrar l'entorn natural.
L'abandonament dels conreus i l'extensió de les urbanitzacions són dos factors que s'han de tenir presents a l'hora de contextualitzar els actuals incendis. Dos elements que exigeixen una actuació decidida per garantir un seguit de mesures que són eficaces per esmorteir l'efecte de les flames, com disposar d'uns tallafocs en condicions, establint franges perimetrals -amb baixa combustibilitat- entorn les urbanitzacions i les zones habitades, que han de disposar d'emmagatzematge d'aigües pluvials.
La gestió dels boscos, amb l'objectiu clar de reduir la biomassa forestal, ha de formar part d'una estratègia de país. Més enllà dels aspectes més directament vinculats a la prevenció, és evident que els grans incendis en el nostre entorn són un efecte més de fenòmens del canvi climàtic i es veuen accentuats per l'abandonament del territori, de l'Espanya Buidada a la Catalunya també buidada. Només unes actuacions decidides per respondre a aquests reptes podran revertir que cada estiu el foc torni a ferir el territori.
Una acció eficient en la gestió dels boscos requereix poca retòrica i una política amb visió a llarg termini. Aquest és un d'aquells temes que afecta àmbits estretament relacionats que van de la política agrària al medi ambient i la gestió de l'aigua, de la transició energètica a la gestió dels residus forestals. Com recordava aquest dilluns Narcís Prat, els resultats que canvien les coses en un tema com aquest es dissenyen amb temps. I, sobretot, pensant en com seran els boscos dels nostres nets.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.