El Museu Memorial de Gandesa, conegut per “Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre” és la referència, juntament amb el Poble Vell de Corbera, de la Memòria Històrica de la Batalla del Ebre. Les seves instal·lacions ocupen 800 m2 i disposa d’altres 200 per engrandir-lo en ambiciosos projectes. Al seu exterior, mirant el Celler Modernista Cooperatiu de Gandesa, hi ha un monument dedicat a tots els soldats morts a la Batalla de l’Ebre, exaltant “la Pau i la Reconciliació”, patrocinat per l’ADAR l’any 1978, on cada any pel mes de setembre, s’hi reuneixen els descendents dels excombatents. Existeixen altres instal·lacions complementàries a la comarca (Corbera, Camposines, Batea, Vilalba o el Pinell) que expliquen altres vessants de la contesa i el Memorial Democràtic.
A l’edifici del CEBE de Gandesa, la biblioteca és la base del Museu Memorial on s’hi recopilen 800 llibres de la doble visió republicana i nacional i per això els fundadors el batejaren com a Centre d’Estudis. Exerceix, per tant, un aspecte didàctic per estudiants i historiadors, amb treballs de recerca.
En altres departaments, repartits i seccionats per temaris, hi ha maquetes interactives els vídeos com es van desenvolupar els moviments dels exèrcits. També com van afectar les destruccions al territori i en la vida dels habitants. Altres vídeos explicats per personatges que van viure la guerra directament; uns com a combatents, altres exiliats, refugiats, infants i metrallers, amb visions diferents que determinen la contesa i la rere-guarda. I en una altra sala, imatges de la batalla, amb l’artilleria, els avions lluitant, els soldats avançant i els comandaments dirigint els combats explicats per experts historiadors.
Existeix la més àmplia col·lecció museística de medalles, sivelles, insígnies i condecoracions de combatents dels dos exèrcits, totes elles extretes a les mateixes trinxeres de la zona. També representa una riquesa significativa la col·lecció de paper moneda encunyada per ajuntaments i altres administracions, o les octavetes de propaganda de guerra dels dos bàndols i moltes vegades enviades des d’avions per atemorir els adversaris i cartells que s’exposaven per reclutar voluntaris. Hi ha també una sala dedicada a material mèdic de campanya on el visitant observa com es guarien els ferits. Altres documents testimonials i històrics com cartes de soldats dirigides a les promeses o les mares, o el pas del riu Ebre dalt de la barca d’un brigadista irlandès, Micháel O’Riordan, que el va creuar portant una bandera catalana.
La sala dedicada a la Vida Quotidiana és una de les més representatives. S’exposen periòdics dels moment, utensilis que usaven els soldats per sobreviure i el manteniment higiènic, i com vivien la gent que restava als seus domicilis. També una zona destinada a exposicions temporals havent-se inaugurat recentment la funció dels mossos d’esquadra durant la guerra, o altres com l’aviació de cada exèrcit o les fotografies dels edificis devastats. Al mig de la mateixa sala hi ha la recreació d’un avió de caça de guerra usat pels republicans. I la sala de conferències amb fotografies d’aviadors dels dos exèrcits, dedicada a Antonio Vilella, “l’anima mater” de l’ADAR, donades per aquesta institució al CEBE.
És, doncs, una explicació exhaustiva del que va ser la Batalla de l’Ebre complementada amb materials recollits als caps de batalla; bombes, projectils, metralladores o fusells que s’exposen en vitrines acompanyats dels uniformes que vestien soldats i comanaments dels dos exèrcits. Aquestes armes son història, integrant l’explicació del Museu.
Existeix el projecte ja aprovat per dedicar una sala denominada ADAR. S’explicarà el paper de l’Aviació a la Batalla de l’Ebre i a la Guerra Civil Espanyola, on la funció exercida per les dones com a pilots de combat. També s’està preparant una nova sala, que es sol·licitarà l’ajuda del COMEBE, (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre) sobre la importància que tingué la dona a la Batalla de l’Ebre, des dels diferents punts de vista, com infermeria, suport logístic, o a l’aviació. Existeixen, doncs, noves realitats per transformar, millorar i modernitzar les instal·lacions d’alt valor històric i econòmic.
El Museu Memorial de la Batalla de l’Ebre i Centre d’Estudis de Gandesa, cerca l’objectiu d’exercir com a pantalla de la pau i la concòrdia. Aquells horribles episodis de mortaldat, mutilats, fams, bombardejos, enderrocs, exilis, refugiats i terror es representen i s’expliquen per evitar tornar-los a viure. Són records del passat i pedagogia pel futur, que hom pretén abordar com a principal objectiu. I s’ha aconseguit perquè és molt visitat, a més de turistes, per investigadors, per amatents a la cultura i a la història, i a la memòria democràtica que conjuntament amb altres recreacions de la Batalla de l’Ebre dels altres establiments de la comarca, omplen dies de visita.
El CEBE explica la història i per tant representa un centre d’atracció turística que combinat amb el Poble Vell de Corbera, revitalitzen la Terra Alta. Analitzat com atracció turística, es complementa amb els cellers de la D.O. del Vi, els centres medievals de Batea, Horta o Arnes, o els cellers modernistes del Pinell i Gandesa, el museu de Pedra Seca de la Fatarella, el Picasso d’Horta, la seixantena de cases rurals de la comarca i els magnífics paisatges de vinyes, oliveres i boscos, les serres de Pàndols i Cavalls, objectius de la Batalla de l’Ebre, amb els atractius rius que l’envolten; l’Algars, el Canaleta, i el Matarranya i l’Ebre al càmping de la Pobla.
Ara a portada