El dia del no llibre

«A tots els membres d'aquesta confraria secreta que anomenem literatura i que ens uneix amb el fil invisible dels segles. Avui continua sent el nostre dia»

24 d’abril de 2025

En una coneguda escena d'A través del mirall, Alicia confon la corbata d'Humpty Dumpty amb un cinturó. L'equívoc té sentit. Al cap i a la fi, el tipus és una mena d'ou amb braços i cames, de manera que no queda clar on s'acaba el coll i on comença la cintura. És obvi que és una corbata, nena. Me la van donar els reis com a regal de no aniversari. I què és un regal de no aniversari?, pregunta l'Alícia. Doncs què serà, respon Humpty Dumpty. El que es lliura en un dia de no aniversari. Tenim tres-centes seixanta-quatre ocasions cada any per fer aquesta classe de regals.

Hauria volgut escriure unes paraules sobre el Dia del Llibre, però se m'han amuntegat les prioritats i quan he volgut adonar-me'n ja era el Dia del No Llibre, o sigui avui, o sigui qualsevol de les altres tres-centes seixanta-quatre ocasions que ens ofereix l'any per celebrar la lectura. El millor és que gairebé sempre hi ha alguna fira oberta i als carrers sobreviu certa aroma a biblioteca ambulant i paper encolat. Les novetats espurnegen i els escriptors més discrets ens observen des de l'ombra de les casetes amb una certa malenconia d'ocells engabiats.

Tard i malament, llegeixo la nòmina de condecorats amb la Creu de Sant Jordi i penso que la indústria editorial catalana és molt més que el Grup Planeta i Premsa Ibérica. Recordo, per exemple, la paradeta de l'editorial Raig Verd a la Fira Indilletres de la Bisbal d'Empordà, les paraules acollidores de Laura Huerga i aquestes edicions sòbries i contundents que m'han permès llegir Svetlana Aleksiévitx en català. Em fascinen els títols subversius de Tigre de Paper i el gust exquisit de Simón Vázquez. Vaig conèixer L’Altra Editorial gràcies al darrer llibre d’Eduard Márquez i sento que encara hi ha vida més enllà dels colossos empresarials i les seves dinàmiques acaparadores.

Fa uns quants anys, a La Ciutat Invisible, vaig aprendre que els projectes locals subsisteixen des de l'esperit de resistència, des de l'impuls cooperatiu i gràcies a una comunitat militant i adherida al barri. Quants sacrificis arrossega la vida del llibreter? Quin cabal insuperable d'anècdotes? M'entra el riure fluix quan recordo aquell client anònim que va demanar a Dolors Boatella “El libro gris d'Albert Pla”. No per atzar, el “savi català” de Cent anys de solitud està inspirat en un llibreter, Ramón Vinyes, que va inculcar a Gabriel García Márquez les influències decisives de William Faulkner, Virgínia Woolf o Ernest Hemingway.

Avui, com tantes vegades, és el Dia del No Llibre i no vull perdre l'ocasió de donar les gràcies a totes aquelles persones que encara troben temps per submergir-se a l'oceà de la lectura. A aquells que s'asseuen a la solitud d'una habitació per imaginar històries i avivar la llengua i la memòria. A tots els membres d'aquesta confraria secreta que anomenem literatura i que ens uneix amb el fil invisible dels segles. Avui continua sent el nostre dia.