El poder de les dades

Publicat el 22 de novembre de 2023 a les 19:00
Actualitzat el 23 de novembre de 2023 a les 09:45
L'ús dels telèfons i dispositius mòbils entre els joves és clarament un dels temes que marcaran el 2023. Tant, que fins i tot les famílies ja han començat a organitzar-se per fer pressió social contra la norma no escrita d'entregar el primer mòbil als fills quan compleixen els 12 anys i inicien el seu camí a l'ESO. Com? Amb grups de WhatsApp, Telegram i molts missatges intercanviats entre famílies i professionals del sector educatiu preocupats.

Ens posem les mans al cap pel mal ús de la tecnologia, però alhora l'utilitzem per fer-hi front. És una realitat, la tenim més que integrada en el nostre dia a dia i mirar de canviar-ho és, si més no, un gran repte. Perquè, clar està que també ens ha fet la vida més fàcil. La medicina ha progressat —i millorat— exponencialment, els arquitectes no han de dibuixar un a un els plànols del nou edifici de vint-i-cinc plantes que els han encarregat, els periodistes poden actualitzar els continguts publicats durant tot el dia i, a més, tenim accés a un ventall de continguts i dades gairebé infinit.

I, si no, com sabríem avui quin va ser el partit que va guanyar a més municipis de Catalunya en les eleccions del 1987? Fàcil, no? Només cal accedir a NacióPolis, el portal de dades interactives municipals que Nació va posar en marxa l'abril passat, en el marc de les municipals. Una feinada de recopilació, estructuració, ordenació i presentació de milers de xifres i noms en forma de gràfics, mapes i taules que ara ja incorpora també les dades històriques de les eleccions estatals a nivell local.

Coordinat pel periodista de la casa Roger Tugas Vilardell, responsable de dades i transparència, NacióPolis va veure la llum com un lloc web gratuït on consultar tota la informació dels resultats electorals a les eleccions municipals, a cadascun dels municipis, des de 1979 i fins avui. I el projecte ara ha estat guardonat amb el premi a millor disseny editorial en premsa digital de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) per haver esdevingut "referent en el seguiment electoral de les últimes eleccions municipals".

La tecnologia ens ha permès recopilar dades escampades per l'univers d'internet -i l'offline- en un únic portal. I mostrar-les de forma atractiva, amable, completa i visual. I gratuïta. Les noves tecnologies ens han permès que els lectors, els curiosos, els veïns de Sort, una futura estadista de Cornellà de Llobregat i fins i tot els partits puguin navegar-hi per conèixer una mica més la història de Catalunya. 

Criminalitzar de cop i volta la tecnologia, que quan fa un nou pas sempre du associats perills i oportunitats, no sembla una bona idea. Entre altres coses perquè, fins ara, sempre han acabat pesant més els avantatges i les oportunitats que no pas els inconvenients. Les dades ben cuinades, com en el cas de NacióPolis, són una arma informativa al servei de la ciutadania. Les eines tecnològiques emprades, ben emprades, ens han permès crear un producte que servirà ajuntaments, estudiants, historiadors per engrandir el coneixement col·lectiu.

Com bé apunta la periodista Berta Torrades en el seu article, és important fomentar una bona educació digital a les noves generacions. Aquestes, que veuen com tot passa massa ràpidament, hauran de conviure -i ja ho estan fent- amb els mòbils, les tauletes electròniques, els ordinadors, internet, la intel·ligència artificial i qui sap quants més invents digitals aniran apareixent els pròxims anys. Posem-hi bona cara (i també límits) i sapiguem treure'n tot el suc.