Pedro Duque es convertia en un ídol de masses a Twitter aquest cap de setmana després de respondre una pregunta plantejada per l'humorista Jorge Ponce al programa La Resistencia de Movistar+. El ministre de Ciència i Innovació sorprenia els seguidors del programa juvenil d'èxit amb un vídeo clarament ben treballat on exposava per què no és possible desplaçar un satèl·lit des de la Terra amb una corda molt llarga.
Responia la pregunta amb el pretext que "no és cap ximpleria" i que, de fet, va ser objecte de debat per russos i americans durant la dècada dels seixanta. Aprofitava per recordar a Ponce que "alguns dels avenços científics de major impacte han estat fruit d'experiments absurds", com el grafè, sorgit per casualitat "un divendres a la tarda". Duque ha estat aplaudit amb bombo i platerets a les xarxes per fer d'un assumpte complex un vídeo divulgatiu de dos minuts que es fa entretingut i connecta amb els internautes.
Dijous passat, Irene Montero obria les portes del ministeri d'Igualtat a un grup de dotze influencers vinculades amb l'activisme feminista, antiracista i LGTBI per conversar sobre "la importància de crear i comunicar continguts feministes". Una taula rodona amb estrelles de la xarxa com Joaquin Reixa, Carolina Ferrer o Rush Smith, que narren el seu dia a Internet amb un llenguatge proper pels joves.
Sense oblidar que tots els ministres estan fent els seus primers passos per encaixar i fer-se notar durant les primeres setmanes de legislatura, potser aquest és un petit gest per apropar-se a una generació que fuig dels canals habituals d'informació. Una franja d'edat que, en lloc d'escoltar la ràdio o llegir el diari camí a la feina, no pot evitar fer un repàs als stories d'Instagram o el mur de Twitter. Un gruix important de joves que té o està a punt de tenir dret a vot, però viu en una realitat paral·lela.
No fa falta caure en l'autobombo i els continguts buits de missatge, com els vídeos de Montero bufant les espelmes del seu aniversari dins del ministeri o Pablo Iglesias ballant al compte de Tik Tok de Podemos. De la mateixa manera que el president del govern titllava de "molt didàctic" el vídeo de Duque, caldrà veure si les xarxes es converteixen en una oportunitat per traduir el "xup-xup" polític (que moltes vegades pot semblar feixuc) en una eina per apropar la política en clau millenial.
ARA A PORTADA
24 de febrer de 2020
Et pot interessar
- Els pactes de Junts Montserrat Nebrera
- Filtracions Espanya Pep Martí i Vallverdú
- El Pacte Nacional per la Llengua, una eina de país Joan Mena
- El Vaticà, de fora estant Josep-Lluís Carod-Rovira
- Pacte Nacional per la Llengua: una eina imprescindible Oriol Junqueras i Jordi Albert
- Manual de resistència d’uns mocassins tacats Joan Foguet