
ARA A PORTADA
-
El decret de renovables, primera víctima de les desconfiances pel finançament Arnau Urgell i Vidal | Bernat Surroca Albet
-
-
El PSC tornaria a guanyar les eleccions i es veuria poc afectat per la corrupció de Madrid Ona Sindreu Cladera
-
El govern espanyol preveu que les mesures contra la corrupció «estiguin aprovades o en tràmit» en un any Redacció
-

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
ERC feia una crida aquest mateix dilluns als anticapitalistes perquè "no deixin passar l'oportunitat" que representen els números que ha elaborat l'executiu de Pere Aragonès. Pels republicans, el suport de la CUP seria l'opció més coherent. També Junts manifestava aquest dilluns la necessitat que els comptes expressin "la majoria del 52%", és a dir, el bloc sobiranista que governa a Catalunya, subratllant el caràcter expansiu del projecte elaborat pel Govern.
Certament, es poden qualificar els pressupostos de keynesians, malgrat les limitacions de les finances de la Generalitat: tres de cada quatre euros estaran destinats a polítiques socials, el capítol de cultura, a falta de saber-ne les xifres exactes, s'incrementarà sensiblement respecte de l'1% dels comptes del 2020 (tot i que quedaran encara lluny del 2% considerat objectiu desitjable pel sector), s'inclourà la gratuïtat de la P2 pels infants d'escoles bressol de titularitat pública i es preveuran 750 milions per a habitatge. No són uns pressupostos restrictius.
Per la CUP, la decisió és definitòria. Els pressupostos catalans són números, però són molt més que això. Indiquen les prioritats polítiques del Govern. Aprovar els comptes amb algú que no sigui la CUP posaria en entredit la majoria del 52% en la primera votació important de la legislatura. Però si els anticapitalistes ho fan molt difícil, el Govern haurà de buscar altres suports.
L'esquerra anticapitalista posa a prova el Govern, peró també el seu paper com a partit. Ha de posicionar-se i elegir una via més ideològica, més "pura", més reàcia a col·laborar amb ERC i Junts, o prioritzar implicar-se en la governabilitat amb tot el que això implica. Que vol dir acceptar el marc de la complexitat i mostrar com a triomf el segell més a l'esquerra produït en els comptes catalans.
Una dada significativa que cal destacar és que, per primera vegada en anys, s'ha normalitzat que el pressupost no vagi acompanyat de cap gran projecte polític. El 2017, tot girava al voltant de l'1-O i de les partides per al referèndum. Ara, les prioritats del dia a dia s'han imposat, també en bona part degut a la pandèmia. Aquest cop, toca parlar dels pressupostos públics sense proclames. Toca fer-ho, a més, quan les posicions més ortodoxes en economia s'han fet a un costat davant la magnitud de la crisi, tant a Europa com als Estats Units. Keynes torna a treure el cap i es pregunta si també pot comptar amb la CUP.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Et pot interessar
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.