Fa temps vaig ser convidada a explicar en cinc-centes paraules el propòsit de l'educació. Aquest article és una revisió del que vaig dir, perquè encara em sembla pertinent tornar-hi. Em vaig atrevir aleshores i em reafirmo ara, tot i que és molt agosarat opinar sobre el propòsit de l'educació després de l'informe Delors (1996) quan representants de tots els països, després de sis anys de pensar-hi i de múltiples reunions, el van deixar prou clar: El propòsit de l’educació és: Aprendre a aprendre, aprendre a ser, aprendre a fer i aprendre a conviure. Jo només hi diré la meva en la línia de reforçar aquests quatre pilars: cal que els nois i noies aprenguin sobretot a: escoltar, parlar, llegir i escriure.
Escoltar no és fàcil, hi ha molts adults que no en saben, perquè escoltar significa estar atent, i no només a les paraules: escoltar vol dir també percebre i discriminar l’estat d’ànim d’aquell que parla, vol dir respectar la paraula i els silencis de l’altre, vol dir saber esperar que la comunicació es produeixi. Escoltar no pot ser una actitud passiva, escoltar vol dir convidar amb la mirada, amb el gest o amb un somriure a l'altre perquè perdi la por d'expressar-se. Escoltar vol dir aturar-se i reflexionar sobre el que s’ha dit o el que s’ha volgut dir o el que s’ha volgut amagar.
Parlar vol dir expressar-se i també respondre, i saber intervenir i participar quan cal per felicitar, per disculpar-se, per demanar i per oferir, per afirmar-se, opinar, argumentar, fer-se escoltar pels altres en el conviure. Parlar vol dir atrevir-se a ser contradit i malentès, vol dir ser capaç d’acceptar no ser comprés pels altres i exposar-se a la crítica i també als elogis que cal saber rebre amb dignitat. I cal saber parlar amb els mots adients a cada situació i a cada interlocutor i parlar amb la mirada, amb el gest, amb les mans...
Llegir es descodificar signes, símbols i llenguatges tan diversos com el de les matemàtiques i el de la música i també el de les imatges. Llegir permet viure moltes vides, ser moltes persones, morir i renéixer moltes vegades. Llegir és comprendre i és canviar i créixer ja que si després de llegir ens quedem igual que abans, vol dir que segurament no hem entès res.
I escriure? Escriure és molt més que dominar els signes gràfics, les normes d’ortografia, les convencions de cada llengua, l’estructura interna d’un idioma i la riquesa dels mots. Escriure és donar forma als pensaments, és inventar, crear, deixar empremta en aquest món, i potser viure per sempre i conquerir la immortalitat.
I cal aprendre a escoltar, parlar, llegir i escriure no només en una llengua sinó en diverses i en altres tipus de llenguatges com el sonor, el numèric, l’audiovisual, el digital... per poder descodificar el món, comprendre’l en profunditat, resoldre problemes, per poder implicar-nos en la societat de manera reflexiva i solidària, desenvolupar al màxim les capacitats creatives, expressar emocions, aprendre a conviure, sense deixar-nos dominar ni tampoc imposar-nos per damunt dels altres. Per defensar els nostres drets i complir amb els nostres deures, valorar allò que importa, respectar el planeta i tots els éssers vius, desenvolupar tots els sentits per gaudir del propi cos i de totes les manifestacions de l'art.
Cal doncs que la societat aprengui a escoltar els nois i noies, que els donem la paraula, que els oferim la possibilitat d’escriure per a ser llegits, perquè només així els podrem comprendre i ajudar.