Opinió
La veu de Nació

Europa, encara: un horitzó d'esperança i reptes

«A mesura que s'acosten les eleccions europees, el futur del projecte continental presenta desafiaments i oportunitats crucials per a tots els ciutadans de la Unió»

Germà Capdevila
24 de maig del 2024

Tot i l'eclipsi mediàtic de la convocatòria electoral anticipada a Catalunya, és innegable que eleccions del 9 de juny seran determinants per a la configuració del Parlament Europeu i la seva influència en el futur de la Unió. Després del trauma del Brexit, el Parlament necessita reafirmar el seu paper dins l'arquitectura institucional comunitària, una tasca que es presenta complexa en un context en què el poder legislatiu europeu és encara una obra en construcció.

El Parlament Europeu, limitat per uns estats membres que no volen cedir ni un pam més de control del projecte comunitari, es troba en una situació peculiar. És un parlament sense iniciativa legislativa, una limitació que conspira contra el reconeixement i la percepció de la ciutadania. Els ciutadans encara veuen els eurodiputats com uns representants llunyans i desconnectats de les seves realitats quotidianes, una distància que cal escurçar si es vol enfortir la legitimitat democràtica de la Unió.

Malgrat aquestes dificultats, la Unió Europea es manté com un projecte únic al món, capaç d'evitar les guerres intestines a Europa durant gairebé un segle. Amb tot, no es pot oblidar les excepcions lamentables com els conflictes a Iugoslàvia o, més recentment, a Ucraïna. La pau i l'estabilitat econòmica són pilars fonamentals per al futur dels europeus, i aquests pilars són impossibles de sostenir sense una UE forta i decidida a avançar cap a uns Estats Units d'Europa.

Per aconseguir-lo, cal que els estats reprenguin una dinàmica que faci avançar la Unió, que implica necessàriament que els representats directes de la ciutadania europea puguin presentar i tramitar lleis com tots els parlaments del món. També és imprescindible abandonar les temptacions autoritàries, antidemocràtiques i xenòfobes que planen sobre el projecte comunitari.

En aquest context, tot i que els eurodiputats tenen una capacitat limitada d'influir en el present i el futur de la Unió Europea, ja que els estats membres reserven el poder real a la Comissió i al Consell, les pròximes eleccions europees cobren una importància especial. Sota l'amenaça d'un creixement destacat de l'extrema dreta, la participació ciutadana esdevé crucial per intentar definir uns marcs progressistes i d'avenç democràtic per a tot el continent.

Els ciutadans europeus han d'aprofitar aquesta oportunitat per fer sentir la seva veu i elegir representants que defensin una Europa més justa, solidària i democràtica. L'abstenció i l'apatia només afavoreixen el creixement del fantasma del retorn dels feixismes. Només amb una alta participació i una exigència elevada als governants de cada estat membre es podrà garantir que la Unió Europea continuï sent un bastió de pau i prosperitat en un món cada cop més incert i canviant. Les eleccions europees no només són una cita amb les urnes, sinó una oportunitat per construir el futur d'Europa amb valors compartits i un horitzó comú.

Faig de periodista des de fa més de 30 anys. Les he vist de tots colors i he treballat i col·laborat amb molts mitjans escrits i audiovisuals d’aquí, d’allà i i de més enllà. Ara soc el director de RAB Ràdio, l’emissora de la Catalunya Exterior i l'editor de la Revista Esguard. Tinc un interès especial per la història i la política però la meva passió de veritat és el rugbi.

El més llegit