Exhumació? No, gràcies
«La millor campanya de màrqueting per treure Franco del seu darrer cau la fan el PP i Ciutadans, oposant-s'hi cada dia»
ARA A PORTADA
-
El decret de renovables, primera víctima de les desconfiances pel finançament Arnau Urgell i Vidal | Bernat Surroca Albet
-
-
-
Els inspectors d'Hisenda es revolten contra el nou finançament: «És la desaparició de l'Estat» Lluís Girona Boffi
-
El PSC tornaria a guanyar les eleccions i es veuria poc afectat per la corrupció de Madrid Ona Sindreu Cladera

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
La millor campanya de màrqueting per treure Franco del seu darrer cau la fan el PP i Ciutadans, oposant-s'hi cada dia, per no parlar de la imatge d'aquestes colles de carcamals que s'arrosseguen pel Valle de los Caídos amb les seves banderes d'"una, grande y libre". Veient certs espectacles, entenc que t'entrin unes ganes boges d'exhumar el dictador i fins i tot de refregar les seves despulles esfilagarsades pels nassos de tot aquell nostàlgic del règim i tot aquell tecnòcrata amb deliris de gran estadista. I bé, d'aquestes pulsions gremials estan fetes sovint la vida i la política: si els nostres rivals ho combaten, serà que ho hem de defensar, una equació de la qual sovint s'ha nodrit el mainstream català.
M'anava fent a la idea que els pensaments meus sobre la tomba de Franco devien ser un xic extravagants, fins i tot incorrectes, cosa que em passa de tant en tant, i començava a sentir-me una mica culpable i mala persona quan, pam, vaig anar a parar a l'entrevista amb la historiadora Núria Sales, filla de l'escriptor Joan Sales, signada en aquest diari per Pep Martí. Una senyora de vuitanta-cinc anys, que va viure l'exili, i que davant d'aquest afer ho té clar: "que no ho remenin". I ho rebla dient que és "molt hispànic" això de pretendre fer justícia a pilota passada tot desenterrant cossos i canviant-los de lloc.
Doncs sí, estic amb la senyora Sales, que té menys manies que jo i ho va dir sense embuts. Hi ha un tuf de tribu, una morbositat primitiva, macabra, en aquest desig d'obrir tombes i grapejar exèquies. I, això ho afegeixo jo, un cert exorcisme de la impotència en pretendre reparar, ara que Franco és mort, allò que no es va poder consumar quan era viu (recordem que el general va morir al llit, no com a desenllaç d'un alçament popular de masses enfervorides).
Si a aquestes objeccions hi afegim la flaire efectista de tot plegat, una operació amb sobtats aires d'urgència (quaranta-tres anys després!) del govern del senyor Sánchez per fer-se el progre, que ja veurem com acaba, mentre mira de mantenir la qüestió catalana al bany maria, cada cop ho veig menys clar. 'Museïtzar' el Valle? Això sembla raonable: que tothom que el visiti hagi de passar per unes instal·lacions on es doni detall de qui va construir pedra a pedra aquell mausoleu, quina mà d'obra, i a quins 'caiguts' ret tribut. Però, al capdavall, deixar Franco on és no suposa fer-li cap honor, sinó permetre que quedi retratat per sempre en l'escenari esperpèntic que ell mateix va triar.
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Et pot interessar
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.