
ARA A PORTADA
-
El decret de renovables, primera víctima de les desconfiances pel finançament Arnau Urgell i Vidal | Bernat Surroca Albet
-
-
El PSC tornaria a guanyar les eleccions i es veuria poc afectat per la corrupció de Madrid Ona Sindreu Cladera
-
El govern espanyol preveu que les mesures contra la corrupció «estiguin aprovades o en tràmit» en un any Redacció
-

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
Entorn el projecte s'han visibilitzat tots els elements que caracteritzen l'actual governança, sotmesa sempre -a Catalunya i a fora- a controvèrsies contínues. Algunes de pertinents, com ho és plantejar-se la conveniència d'uns Jocs al Pirineu en ple combat pel clima. D'altres de forçades i purament tàctiques, com el moviment efectuat per Javier Lambán, del PSOE més centralitzador, i a qui interessos purament electoralistes han dut a apuntar a un rebuig al projecte.
Per ser un projecte que vol ser ambiciós, la Generalitat també ha delatat dubtes i contradiccions. Al Govern li ha faltat claredat en la seva posició sobre els Jocs i resta el dubte de si la consulta vol ser una confirmació de l'aposta per les Olimpíades d'Hivern o també és una manera de protegir-se les espatlles de cara al futur.
D'altra banda, convindria definir quin és el pla per al territori més enllà dels Jocs. Si es fa una consulta, és important no posar la ciutadania entre l'espasa i la paret, presentant una dicotomia entre uns Jocs que poden ser vistos amb una ambivalència de possibilitats i riscos, i simplement el no-res. Convindria que la iniciativa olímpics fos capaç de geenrar il·lusió al territori, com va ser amb els Jocs del 92. Que el projecte del COE no fos vist simplement com l'últim bitllet d'un tren que ja no tornarà.
El debat de fons continua sent si el model de creixement que volem ha de continuar girant entorn de grans esdeveniments, ara que les Olimpíades de Barcelona compleixen 30 anys. Recordem que fa ben pocs dies s'ha celebrat l'arribada de la Copa de l'Amèrica de Vela. Una realitat que xoca amb els discursos que proliferen, molt més després de la pandèmia i en plena crisi energètica, sobre la necessitat d'afrontar un canvi de model de desenvolupament. La gran pregunta és si els Jocs d'Hivern poden ser, com va passar amb els de Barcelona, molt més que un gran esdeveniment.
Entre el desenvolupisme acrític i la temptació de tancar la porta a tota oportunitat en un espai que pateix greus problemes de despoblament, és imprescindible omplir de contingut la proposta dels Jocs d'Hivern 2030. Més que Jocs sí-Jocs no, caldria un debat que inclogués respostes de fons a com seran els Pirineus després dels Jocs, quant a infraestructures reutilitzables, serveis, arrelament de teixit productiu i generació de turisme sostenible. En definitiva, saber si els Jocs poden ser un aliat per a un projecte de llarg recorregut per als Pirineus, o si no hi ha altra proposta de cara al territori que fer-lo seu de grans certàmens esportius.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Et pot interessar
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.