La setmana passada, Junts tornàvem a posar al centre de l’agenda política el debat de la tecnologia com a eina d’aprenentatge. Un debat que ha agafat més embranzida i protagonisme les darreres setmanes gràcies als grups informals de pares mobilitzats demanant una regulació per als dispositius mòbils als centres educatius i que camina des de l’inici de curs a través de diferents posicionaments per part d’actors del món educatiu, així com propostes d’actuació dels diversos grups parlamentaris i mesures en aquest àmbit a altres països europeus. Tot plegat amb un context i canvi de paradigma que ens demana actuar amb celeritat sobre la regulació d’aquests aparells, sense que sigui un rebuig frontal a la tecnologia i en defensa de la seva funció educativa.
Davant la manca de directrius per part del Govern, més de 10.000 famílies han mogut fitxa i s’han organitzat amb l’objectiu d’impulsar un debat social sobre l’endarreriment de l’edat d’accés al primer telèfon, plantejant la regulació d’aquests aparells a les aules a través de mesures polítiques en l’àmbit educatiu i, en definitiva, sobre com actuar urgentment davant la immediatesa i velocitat de les noves tecnologies.
És per això que, davant la pressió social de tota la comunitat educativa, el Parlament no podia obviar aquesta problemàtica. Per aquest motiu, la setmana passada durant la sessió de control al govern, Junts va exigir de nou directrius clares al Departament d’Educació, després que a l’últim Debat de Política General s’aprovés una proposta per consensuar les actuacions a tot el Servei d’Educació de Catalunya, amb el consegüent lideratge polític.
Com a principal proposta plantejàvem el diàleg previ -impulsat per la mateixa conselleria- amb les direccions de tots els centres educatius, els Consells Escolars Territorials, els docents, les famílies, els alumnes... Per crear finalment un marc d’usos d’aparells digitals a l’entorn educatiu unificat, amb orientacions clares per a les direccions; així com un pla formatiu d’usos digitals enfocat a les famílies per tal que aquestes disposin de les millors eines en tot moment. Un cop més, però, veiem com Junts proposa des d’una oposició crítica, però constructiva, el Parlament ho aprova amb un ampli consens i el Govern mou fitxa i executa a remolc de la pressió política i social del moment.
Tanmateix, el debat sobre l’accés al primer dispositiu mòbil no pot restar exempt de generar-ne d’altres com l’accés dels menors a certs continguts digitals. En aquest sentit, resulta indispensable plantejar una nova normativa per tal de castigar el 'deepfake' quan a través de la intel·ligència artificial es creen continguts no consentits per a degradar i perjudicar la imatge d’una tercera persona; així mateix, cal limitar l’accés dels menors a la pornografia i penalitzar a les plataformes que difonen aquest tipus de contingut sense mecanismes de verificació d’edat, tal com hem defensat des de Junts en diverses ocasions.
Ara, en plena deliberació sobre l’ús dels dispositius mòbils i amb un debat que ocupa part de l’agenda política a nivell europeu, tenim l’oportunitat de regular-ho correctament. La tecnologia i l’educació han de conviure necessàriament si volem garantir el millor ensenyament pel futur dels infants, joves i adolescents del nostre país, i cal entomar-ho ja! El Govern ha de posar-se les piles i fer la feina.
La tecnologia i l’educació han de conviure
«La tecnologia i l’educació han de conviure necessàriament si volem garantir el millor ensenyament pel futur dels infants i joves del país»
Ara a portada
-
-
Política Illa garanteix que els Mossos no deixaran desatès cap poble ni ciutat: «No hi haurà impunitat» Bernat Surroca Albet
-
Societat El Tarzan romà: d'implicar el papa Francesc en ocupacions de pisos a visitar la Casa Orsola David Cobo
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
16 de novembre de 2023