L’art de la contradicció
«En política, on és la frontera entre el pragmatisme fèrtil i el cinisme? No hi ha resposta científica a aquesta qüestió»
ARA A PORTADA

- Eduard Voltas
- Periodista i editor
Una lectura lineal de la situació faria pensar en la sortida de Podemos del govern i el trencament de la primera experiència de coalició a Espanya des del restabliment de la democràcia. Per dignitat, que diria aquell. La mateixa lectura lineal ens portaria a pensar que el no trencament és un d’aquells moments en què “les contradiccions es converteixen en una excusa perquè el mateix grup de persones” –en aquest cas, Podemos– “es perpetuïn al poder”. La pagueta, que diria l’altre.
En política, on és la frontera entre el pragmatisme fèrtil i el cinisme? No hi ha resposta científica a aquesta qüestió. En el cas del govern de coalició espanyol, és obvi que sense Podemos allà dins –i sense la pressió des de fora d’ERC, EH Bildu i la resta de forces del bloc de la investidura–, la legislatura hauria estat molt diferent. El PSOE és avui un partit conservador i immobilista, fusionat amb les entranyes del règim del 78. I al mateix temps, dels dos grans partits sistèmics espanyols, és l’únic potencialment arrossegable a dinàmiques diferents. Podemos va decidir jugar, i allà està l’increment significatiu del salari mínim, el topall dels lloguers, la llei de protecció dels riders o la reforma laboral. Però també formen part del quadre la llei mordassa intacta, la traïció als saharauis i, ara, el retrocés feminista que implica la desfiguració del Sí és Sí.
Fent balanç, no sembla que els de Pablo Iglesias i Irene Montero hagin estat escalfant la cadira al govern, però la relació de forces sorgida de les urnes és la que és: PSOE 120 diputats, Unidas Podemos 33, incloent Comuns (queda lluny el 85 a 71 de les eleccions de 2016; aquelles, però, les va guanyar el PP, Rajoy va governar i a Podemos se li va passar l’arròs a l’oposició mentre el PSOE es reconstruïa). Té sentit, trencar ara la coalició? Seria un revulsiu per als morats de cara a les eleccions de finals d’any, o un regal alsocialistes? El seu electorat ho llegiria com un acte de dignitat, o d’immaduresa? Com respondre a La Gran Humiliació del Sí és Sí i sortir-ne reforçat? La política és un art molt difícil.
Nascut a Barcelona (1970), és periodista i editor. Ha estat redactor i cap de redacció a la revista El Temps (1991-1997), i ha dirigit les revistes Descobrir Catalunya (1997-2000) i Sàpiens (2002-2003). Cofundador del Grup Cultura 03, del qual va ser director de continguts. Ha estat vicepresident segon d'Omnium Cultural i secretari de Cultura de la Generalitat (2006-2010). Va exercir la docència a la Facultat de Comunicació Blanquerna durant vint anys (1997-2017). Actualment, és directiu a l'empresa privada i col·labora en diversos mitjans de comunicació. El podeu seguir al canal de Telegram.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.