
ARA A PORTADA

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
Aragonès intenta amb voluntat i insistència consolidar un espai propi que no resulta gens fàcil d'obrir-se camí. El president català es troba, d'alguna manera, emparedat entre Sánchez i Junts, entre el govern espanyol i el sector de l'independentisme que es resisteix a reconèixer la seva autoritat. A les dificultats objectives d'unes negociacions amb un PSOE que necessita els vots sobiranistes però que actuarà, sens dubte, com un partit d'Estat -és a dir, de l'estat espanyol-, s'hi afegeixen les divergències estratègiques entre Esquerra i Junts.
N'hi ha hagut prou amb una intervenció breu de Carles Puigdemont, en relació a la declaració d'ERC de dilluns assegurant que ja existien documents sobre una llei d'amnistia, deixant clar que no se sent "concernit" pel que faci ERC, per fer de nou evident les dificultats amb què es troba el president català per intentar liderar les negociacions amb Sánchez. Junts ha furgat avui, després de la intervenció presidencial, en la "debilitat" d'Aragonès. També des del PSC s'ha subratllat la "solitud" del president.
Aragonès no pot baixar el llistó de les ambicions nacionals sobre la taula de negociacions i molt menys quan Puigdemont s'ha convertit en una peça imprescindible per a una investidura. No pot rebaixar plantejaments en un context de competència entre independentistes. A la vegada, el president de la Generalitat, ni per sentit de la realitat ni per tarannà, vol allunyar-se del terreny del pragmatisme i la concepció de la correlació de forces. Una correlació que ara ofereix possibilitats al sobiranisme però alhora els obliga a no perdre el contacte amb el batec dels corrents centrals de la societat catalana.
Però les dificultats d'Aragonès són també les de l'independentisme en bloc. Si la visió dels més maximalistes queda circumscrita al terreny de les pretensions, o de l'escenificació, poca cosa s'assolirà així que passi la investidura. Faria bé el sobiranisme de concordar propostes unitàries, i aquí la institució de la presidència de la Generalitat no hauria de ser bandejada. L'independentisme ha d'evitar la temptació que puguin tenir els seus integrants de convertir les negociacions de cara a la investidura en una pugna per convertir "l'altre" en menys patriota. El país seria el gran derrotat.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.