
ARA A PORTADA

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
Es pot entendre que socialistes i comuns es posin d'acord per impedir l'accés d'un polític exconvergent a l'alcaldia. Però les maneres de fer en aquest cas desmenteixen les grans proclames d'una esquerra amb ínfules transformadores i capteniments de casta. La manca de confiança en la classe política és una de les característiques del moment actual i es veu alimentada per afirmacions grandiloqüents que quasi mai es materialitzen. Com quan Collboni va assegurar que de no arribar primer el 28-M, passaria a l'oposició.
Però no hi ha en aquesta història -un veritable drama polític- cap gosadia que no hagi estat superada per la dels comuns. La decisió d'aquests de votar el candidat socialista es produeix poques hores després de declaracions formals dels seus portaveus assegurant el contrari. Després de negar cap triangulació amb el PP, dissabte van anunciar que passaven a l'oposició precisament per complir amb les exigències de Feijóo i Sirera. Si s'ha d'esperar responsabilitat i respecte a tots els dirigents institucionals, això és més exigible en aquells que en algun moment han volgut encarnar una esperança.
Les esquerres afronten un moment electoral costerut, en un context d'amenaces contra el sistema democràtic. Un dels problemes de la classe governant arreu és que no és percebuda com a prou "autèntica" i íntegra per un sector de la ciutadania, que la veu llunyana i aliena als seus neguits. La imatge deu ser injusta, però la percepció és aquesta. Quan el camp progressista competeix amb el conservador en cinisme i pocs escrúpols, sol sortir esquilat. La política i l'ètica són universos diferents. Però no és bo abusar de les truculències en la vida política quotidiana. Hi ha el risc d'una desconnexió creixent entre els electors i els seus representants.
No hi ha res més decebedor que voler assaltar els cels amb materials massa terrenals. Més d'un es pot preguntar: "I si tot és una farsa?". El que s'ha viscut els darrers mesos en l'espai de "l'esquerra a l'esquerra" ha estat un exemple molt desmobilitzador, oferint una mostra de la pitjor col·lecció de ganivetades. Amb unes eleccions espanyoles a la cantonada, en ple gir a la dreta a l'estat, l'actuació de PSC i els comuns a Barcelona és una mostra de la pitjor política. No sabem si l'espectacle de dissabte al ple municipal de Barcelona forma part del manual de resistència de Pedro Sánchez. Però el que és segur és que no deu estar en el full de ruta que du a una mobilització massiva contra la dreta.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.