L'independentisme ni tan sols permet fer-se preguntes
«No m'agrada gaire parlar de què vol fer l'Estat perquè és perdre temps que hauríem de dedicar a què volen fer els catalans per resoldre la qüestió de l'autodeterminació»
ARA A PORTADA
El problema actual no és tant el fet que no tinguem respostes sinó que hem anul·lat la possibilitat de fer-nos preguntes. A xarxes i als mitjans tenim una barreja d'oracles i endevins que tot ho saben (sabem?), però alhora poc moviment real al carrer. L'única cosa que es belluga són els que van votar Cs i ara han votat PSC. Intentem posar pausa.
Què ens espera els mesos vinents? Diria que dues coses. La primera una època antidepressiva llarga. Un pols. L'Estat sap que de la sentència del Suprem en sortirà una protesta social. I té clar, jo diria, que la pot aguantar uns mesos. La pregunta és: Està disposat a aguantar anys? Està disposat a aguantar un relleu de lideratges? A no tenir un interlocutor clar?
Segon punt. El cicle iniciat amb el referèndum de l'1-O es tanca amb la sentència i amb l'única convocatòria electoral que "queda": la del Parlament. I aquí hi ha l'altra pregunta a respondre. Què s'hi va a fer al Parlament? No en aquesta legislatura, sinó en les properes. Sabem que legislar i intentar canviar el sistema des de dins és gairebé impossible mentre el TC exerceixi de cocteleria antieconòmica. Cal doncs, simplement gestionar les escorrialles de l'Estat autonòmic i esperar que escampi? Que els partits que es presentin siguin clars. El 21-D no ho van ser. I si ho van ser, no em va arribar, disculpin.
Prossegueixo retrat: Diuen que estem dividits. En quantes parts? Perquè jo ja m'he perdut. En dues? En quatre? En centenars de parts d'opinions diferents? No serà que per una banda quan un problema polític no està resolt i alhora quan un moviment, també polític, s'amplia, sorgeixen nous matisos, idees i objectius col·laterals?A mi em sembla normal. I també incòmode. Els canvis ho són. Per si algú encara ho dubtava.
No m'agrada gaire parlar de què vol fer l'Estat perquè és perdre temps que hauríem de dedicar a què volen fer els catalans per resoldre la qüestió de l'autodeterminació. Però una cosa és segura: si fins fa dos anys mencionar l'article 155 era quasi un tabú, ara la seva aplicació forma part dels programes electorals. Aquest és el marc i la proposta.
En tot cas, les preguntes continuen sent les mateixes. Es pot liderar el dia a dia polític del país des de la presó o l'exili? Ho veig complicat. Malgrat això, deixeu-me dir que també enyoro les aportacions que haurien de fer la Marta Rovira i l'Anna Gabriel en públic.
Pregunta final: Com podem deixar de parlar de la independència de Catalunya? Exercint el dret a l'autodeterminació i assumint-ne col·lectivament el caràcter vinculant. Sembla fàcil oi? Quines ganes de deixar de ser independentista, tu.
Gionista llicenciat en comunicació audiovisual. Sotsdirector de La competència de RAC1. Activista en pro de la República catalana i està sempre En Peu de Pau. He treballat de divulgador cultural, productor musical, venent llibres, de cambrer (qui no?), vaig ser cap de producció de la sala la Paloma i he venut roba en una botiga de París (sent daltònic).
- L'independentisme ni tan sols permet fer-se preguntes · Opinió · Nació
-
- Iniciar Sessió
- Subscriu-t'hi
- Newsletter
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.