Manel, el talent del canvi
No abunden els artistes que fan bascular la identitat artística al voltant d'una actitud, d'una manera de fer, sense dependre de la filiació a un gènere musical precís
ARA A PORTADA

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
No abunden els artistes que fan bascular la identitat artística al voltant d'una actitud, d'una manera de fer, sense dependre de la filiació a un gènere musical precís. Els qui ho fan no pertanyen necessàriament a un estatus cultural o moral superior: hi ha creadors grandiosos que han dedicat la seva vida a excel·lir en una parcel·la artística ancorada invariable. Però és just fer notar el seu sentit del risc o, si més no, la seva peculiaritat zoològica.
Guillem Gisbert i companyia van passar de les cançons amb memòria folk al pop amb arranjaments de corda i metall, tot seguit es van decantar per la textura més elèctrica i rockera, i des d'allà s'han acabat desplaçant cap a l'electrònica, els ritmes tropicals i la frontera amb la cultura hip-hop.
Alhora, en el terreny líric, el costumisme irònic generacional va deixar pas a l'al·legoria per evolucionar cap a construccions literàries d'una certa complexitat dins d'un context de música pop. Diu el mestre Sisa que Manel és un cantautor amb un grup al darrere, i si és Sisa qui ho diu no ho discutirem pas.
La conseqüència de tot plegat és que els seguidors de Manel no ho són tant perquè els agradi el folk, o el pop, o la música electrònica, sinó sobretot perquè els agrada Manel. Perquè observen en el grup una posició a la vida en què s'hi reconeixen. I aquest és un carril identificador tan poderós com poc corrent. ¿Quants artistes de la nostra escena han habituat el seu públic a canvis d'estil tan pronunciats, cadascun dels quals representa fins i tot imaginaris estètics, comunitats i circuits de concerts diferents?
Precisament, a Per la bona gent, Manel integra en el seu món Maria del Mar Bonet, una artista que, d'una altra manera, ha anat col·locant la seva veu en estètiques sonores canviants: repertoris d'arrel, el pop de l'era Concèntric, cançó d'autor, jazz de la mà de Manel Camp, Brasil, l'empremta àrab, la textura simfònica, l'univers cubà. Entre d'altres, i sent sempre, i indiscutiblement, ella mateixa. Establir un segell distintiu per damunt de les quadrícules que fem anar per orientar-nos és propi de figures amb un do especial, criatures que de vegades a la vida, qui sap, es poden veure unides graciosament per un sample.
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.