Memòria d'un moviment

«La creació del Movimiento Español de Liberación Homosexual va suposar el primer pas de la construcció d'un moviment ara fa 50 anys»

15 de juliol de 2021
Durant el mes de juny es va estrenar la docu-entrevista "Armand, la memòria d'un moviment", un documental, impulsat pel Casal Lambda, en què quatre persones de diferents àmbits i llocs – Ramón Martínez de Madrid, Mario Allegranzi d'Itàlia, i Jordi Samsó i jo mateixa de Catalunya-dialoguem amb l'històric activista LGTBI Armand de Fluvià.

La voluntat de la peça documental és no perdre la memòria històrica del moviment LGTBI. La creació del MELH -Movimiento Español de Liberación Homosexual- va suposar el primer pas de la construcció d'un moviment ara fa 50 anys. L'Armand, juntament amb en Francesc Francino van ser els seus fundadors.

Explicar la lluita clandestina de persones valentes que durant el franquisme van començar a vertebrar les reivindicacions de les persones LGTBI i organitzar les primeres mobilitzacions era un deute, gairebé una obligació.

Diverses han estat les intencions d'aquest projecte que veu ara la llum: el reconeixement de la feina feta durant aquests anys, visibilitzar l'evolució del moviment de lesbianes, gais, bisexuals, persones trans, intersexuals i els drets que s'han reivindicat, aconseguit i consolidat i els que encara queden. Però també, un objectiu era la reivindicació de la figura de l'Armand de Fluvià i el seu grup, gràcies als quals va començar una lluita que encara ha de continuar.

Les primeres trobades, la participació en esdeveniments i mobilitzacions internacionals, l'edició -artesanal- de la revista Aghois -de la que es van publicar 18 números-, la persecució, la repressió, les vivències... ser conscients d'aquest passat fa encarar els reptes de futur, i albirar tot el que encara està pendent i que fa 50 anys ja es reivindicava. Hem avançat molt, però encara queda molt camí per recórrer.

L'Armand explica una anècdota que pot semblar molt remota, però és l'origen de molt. Van comprar una màquina de ciclostil -moltes persones no sabreu ni de què parlo- i quan van iniciar a imprimir la primera plana de la primera revista l'Armand va dir al seu amic, Francesc Francino, "Te n'adones que a partir d'ara ja serem uns delinqüents?", eren els temps en què a llei de perillositat social perseguia els comportaments homosexuals.

Recuperar la memòria del moviment de la mà de l'Armand ha estat un luxe per la gran quantitat d'informació que té -i la seva memòria prodigiosa encara que ell digui que li falla- i serà aquest un documental de referència per seguir aprofundint en el que ha estat el moviment LGTBI i els reptes de l'avenir en un moment en què hi ha retrocessos polítics i socials importants, en què el discurs de l'odi es fa un lloc i produeix agressions LGTBIfòbiques, inclús amb resultat de mort.

50 anys d'un moviment, d'una memòria que rescabalem i reivindiquem.