MenorcaEdu21, un exemple a seguir

14 de setembre de 2013
He volgut fer una mica de resum del que ha passat fins al moment de redactar aquest escrit.  Poques hores després  de la finalització, amb gran èxit, de les Jornades pel Pacte per l’Educació a Menorca, el govern de Bauzá va disposar que els directors, prèviament sancionats com a directors, també serien sancionats com a docents i  per tant no podrien incorporar-se als seus centres el primer dia del curs.

La comunitat educativa de Menorca i no només de Menorca,  ja que gràcies a les xarxes socials, s’han rebut adhesions  de tot l’Estat, va reaccionar de manera ràpida i molt eficaç. Per donar suport als directors expedientats i expressar el rebuig a les sancions es va organitzar una massiva recollida de signatures, que en aquests moments ja passa de les 30.000.

Des d’aleshores les accions han continuat creixent amb molta més força. La convocatòria de vaga indefinida va ser aprovada per un 95 % dels docents tot i les traves  del govern Bauzá. El Tribunal Superior de Justícia de Balears ha suspès de manera cautelar el TIL, el decret de llengües causant de tot el problema. El govern balear en lloc d’acatar aquesta decisió  ha decidit elevar el decret  a Decret Llei, per així poder-se saltar les mesures del TSJB, aquesta decisió ha causat l’estupefacció de juristes experts que l’han qualificat de “salt mortal”. (1)

Però la força de la societat en xarxa és imparable, la possibilitat de comunicar-nos, coordinar-nos i actuar en contra de les injustícies i arbitrarietats del poderosos és immensa i ja hem après a servir-nos-en. El somni sembrat  a Menorca els dies 27 i 28 d’agost del 2013 esdevindrà sense cap dubte en un Gran Pacte per a la millora de l’educació a Menorca i no només a Menorca.

Les Jornadeshan estat un èxit total. Encara en temps de vacances, sense subvencions i  assumint cadascú tots els seus costos, es van aplegar unes 250 persones entre docents, pares, estudiants, representants del món associatiu, i dels empresaris, és a dir: tots els implicats en l’educació formal i no formal i del món laboral. L’objectiu de les jornades era  principalment  perseguir un pacte, generar el debat per arribar a un gran acord social per l’educació i però també eren unes jornades per compartir  experiències dels projectes diversos que  s’estan duent a terme actualment entre diferents centres,   amb  la utilització de les tecnologies  més innovadores al servei de les metodologies de treball basades en projectes de col·laboració, creació i de recerca. Cal dir d’entrada que la feina feta prèviament va ser decisiva per a sentir-nos tots implicats des del primer minut. Tots hi anàvem amb un objectiu  explícit, clar i concret: perseguir un acord, un compromís de tota la societat en la millora de l’educació

El centre de convencions d’es Mercadal, era ple d’entusiasme i expectatives. L’acte va començar amb una escenificació formal de l’esperit d’aquest pacte. Un nombrós grup de representants dels diversos sectors van anar desgranant, punt per punt, els objectius, els passos i els motius d’aquestes jornades i tot seguit per enllaçar amb la tradició cultural de l'illa en Zès va recitar una glosa composada per aquesta ocasió:

Aprofitem es contacte
Per sembrar una llavor,
Que en créixer tengui es do
D’aconseguir junts un pacte.

Perquè en s’educació
Sa feina nostra és immensa,
i as final sempre compensa
Posar-hi un poc d’il·lusió
(2)
 
...............

Una brillant conferencia inaugural de l’antropòleg Jaume Mascaró començà reivindicant l’herència del moviment de renovació pedagògica per passar tot seguit a una interessant i molt documentada anàlisi de l’evolució de la societat menorquina per poder entendre com paradoxalment tot i ser més avançada  economicament que d’altres zones de l’estat, Menorca, té un índex més alt de fracàs escolar, va remarcar, però, que quan parlem de fracàs escolar hem de tenir clar que no parlem dels professionals de l’educació sinó de fracàs del sistema.

Segons Mascaró, conèixer els accelerats canvis demogràfics causats principalment pels canvis en els processos productius i els diferents grups socials nascuts arran del creixement de la immigració ens a ajuden a aproximar-nos a la realitat de Balears en general i de Menorca en concret.
 
Cal doncs un canvi cultural per aquesta nova realitat que implica interrogar-se sobre un mateix, relativitzar la formació rebuda i acceptar la  diferència “la meva diferència és la identitat de l’altre” diu Mascaró  i educar és “assumir que els homes son identics i diversos” la identitat compartida per tots és la humanitat.
 
Cal educar en el  respecte a la diferència, en la tolerància:  de gènere, de  religió, de cultura , és a dir en els valors de la llibertat, igualtat i fraternitat. Educar en la tolerància  per fer front al fonamentalisme, per  aprendre  a viure en un temps i en un  espai nostre,i va afirmar que és per tot això que perseguim un pacte sense renuncies.
 
Després, i de manera paral·lela i simultània, es van anar desenvolupant tots els tallers, les presentacions d’experiències, les reflexions, les posades en comú, els debats i les conclusions que podeu trobar enregistrades i comentades detalladament  al blog de les jornades. I és imprescindible que entreu al blog i al facebook de les jornades on trobareu també  els vídeos dels tallers i podreu escoltar directament les intervencions, llegir els documents etc.. (3)

La feina prèvia eficaç i callada dels organitzadors va ser motivadora i orientadora de manera constant : panells amb organigrames, vídeos amb els testimonis de tots aquells que els dies previs s’havien anat adherint  ja al pacte, cartells convidant a la participació, al diàleg i a l’expressió per a que tothom hi tingués veu. Altres cartells ens acabaven de donar totes les pistes per saber com es desenvoluparien les jornades. En principi caldria tenir clar el diagnòstic partint d’una anàlisi de la realitat: els problemes (i les seves causes)i les fortaleses i també informació de la situació en altres llocs per a poder contrastar.

Una preparació laboriosa fruit de llargs anys d’experiència en organitzar trobades, dinàmiques de grup, cursos i tallers va contribuir decididament a l’èxit. Cal felicitar tots aquells que de manera molt discreta van ser els puntals decisius de tota la moguda.  Gràcies a tots.

Si el nombre de docents ha doblat, en aquestes jornades, el nombre dels altres agents educatius, els responsables de les jornades ja comencen a pensar com s’ho faran  per a implicar més els pares i els nois i noies en les properes trobades, perquè una cosa que segur que fem sempre els mestres és aprendre, aprendre i aprendre.
                                                                                          
 
(1)  Les opinions dels experts jurídics: http://www.arabalears.cat/balears/Experts-juridics-critiquen-imposar-TIL_0_988701246.html
(2)  Adreça per poder llegir la glosa sencera: https://docs.google.com/document/d/1gX5YjbfLv4jZRDH0d4hLuoffVRanUQ5XaIykzPcVPog/mobilebasic?pli=1
(3)  Blog de les jornades http://menorcaedu21.blogspot.com.es/

I el grup de les jornades obert a Facebook:
https://www.facebook.com/groups/414869328560871/?fref=ts(grup obert)
 
També us pot interessar:

- L’article de Sebastià Alzamora al diari Ara del 25 d’agost “No és broma són així” http://www.ara.cat/premium/opinio/No-broma-son-aixi_0_980901953.html
-Veure l’evolució de les signatures i si hi voleu afegir la vostra les trobareu a Change.org http://www.change.org/es/peticiones/consellera-d-%CC%81educaci%C3%B3-de-les-illes-balears-demanam-que-els-3-directors-de-ma%C3%B3-puguin-ser-a-les-aules
-També és molt interessant  l’article de Pere Alzina “Famílies i mestres per un pacte del diari Última Hora Menorca del 24 d’agost.
-I també podeu recuperar tots els tweets  que es van enviar durant les jornades entrant al perfil @MenorcaEdu21 o cercant  els hashtags #menorcaedu21 i  #totssomdirectors .