L’interrogatori de la Guàrdia Civil al portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, ha deixat en evidència la investigació emanada de la causa oberta contra l’exsenador d’ERC Santi Vidal. El que va començar sent una investigació per unes declaracions sobre el suposat ús irregular de les dades fiscals dels catalans, que una auditoria de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCat) va desmentir al cap de poc temps, s’està convertint en una causa general que ha ampliat el seu objecte d’investigació a nivells difícilment justificables, fins al punt de posar la lupa sobre representants de la societat civil sense cap atribució executiva.
Així ho ha entès el Govern, que sospita que rere la causa pel cas Vidal hi ha encoberta una investigació que actua en la màxima opacitat emparant-se en el secret de sumari –que ahir mateix el jutge va prorrogar- amb l’objectiu d’acorralar personal de l’administració, càrrecs públics i representants d'entitats socials i, alhora, recopilar el màxim d’informació al voltant del referèndum de l’1-O.
En qualsevol cas, no deixa de sorprendre l’error estratègic que suposa fer comparèixer a comissaria una persona que s’ha abocat a donar viabilitat a la proposta d’un referèndum pactat, que ha rebut el suport de 4.000 entitats i mig milió de ciutadans, i que s’ha acabat embarrancant per la reiterada negativa de l’Estat. Una iniciativa que en el seu moment no va aixecar cap sospita quan qui la va posar en boca seva va ser el PSC, antic partit d'Elena, abans que de ser cridat a capítol.
Un cop més, la Guàrdia Civil ha tornat a fer valdre la seva força com a policia judicial atribuint greus delictes tipificats en el codi penal, com en el cas del secretari general de Presidència, a qui la policia investiga per un delicte que podria comportar penes de fins a 15 anys de presó. A l'espera de saber si el jutge ho accepta, el TSJC ja ha mogut fitxa per desvincular les actuacions policials del jutjat que instrueix la causa en el que sembla un excés de zel per no danyar la percepció d'independència judicial.
Els esdeveniments d'aquesta setmana fan difícil de preveure la dimensió que pot acabar prenent la investigació -i, en conseqüència, la causa-, que ja ha fet passar per comissaria desenes de persones i que ara manté el focus sobre un organisme la tasca del qual ha estat articular una via pactada amb el govern espanyol.
Un cop més, s'ha evidenciat que el problema de l'Estat no és l'encaix de Catalunya, sinó el repte democràtic que té davant.