Molt més que un repartidor a la porta

“El canvi de tipologia de comerç i la pèrdua de teixit comercial serà negativa per la funció de socialització per la que van ser concebudes”

10 d’octubre de 2021
A la Índia, una iniciativa ben intencionada ha convocat a les associacions de comerciants de botigues tradicionals a llogar un autobús i estendre per tot el país superpoblat el perill que representa l’aliança estratègica, encara que competeixin pel mateix mercat, d’Amazon, Flipkart i Paytm. Un dels arguments es que canviar el sistema de consum canviarà la fisonomia dels seus típics mercats, de les botigues acolorides i d’olors penetrants.
 
És una reivindicació testimonial, doncs el canvi de consum que ha significat tenir una botiga mundial clicant la pantalla del dispositiu mòbil es temptadora, addictiva, còmode i trenca tot el que ha estat el comerç fins l’actualitat. La seva és una posició de líder indiscutible i és la interface entre els productor, el venedor i els consumidors.
 
El que va néixer com un servei de portar llibres a casa en que el magatzem organitzat en el garatge dels pares del seu fundador i propietari   Jeff Bezos, i que va acceptar que durant cinc anys tindria pèrdues molt importants però les recuperaria amb escreix, ha passat a ser una gran corporació que actualment factura uns 180.000 milions de dòlars y és l’empresa més poderosa del món.
 
No reparteix només roba o aparells electrònics, perfumeria o llibres; la seva força i capacitat son les dades on line que acumula, Acumula les dades dels seus clients i els seus hàbits de compra, la informació sobre les seves costums i gustos.
 
Els seus directius defensen que en el futur no caldrà governs que decideixin com organitzar-nos col·lectivament i tenen una manera perillosa de veure el món de demà. Lliuren batalles sobre models fiscals dels principals estats del món i a la ciutat on van néixer, Seattle, més del 20% dels immobles del centre de negocis són de la seva propietat. Han condicionat el mercat de lloguer i l’accés a la propietat.
 
En el disseny de les nostres ciutats les botigues juguen un paper important, il·luminen els eixos comercials, son indrets de trobada, els seus aparadors són un al·licient per sortir a passejar.  L’obra pública que cohesionava centre i barris es basava, parcialment en donar continuïtat als passeigs en la doble direcció centre-barri i barri-centre.
 
El canvi de tipologia de comerç i la pèrdua de teixit comercial a les nostres avingudes i bulevards serà negativa per la funció de socialització per la que van ser concebudes.
 
No desmereixo els intents de venda on line de determinats establiments, ans el contrari.  A les plataformes de compra electrònica i entrega a domicili que s’han constituït darrerament cal ajudar-les i intensificar-les.
 
Senzillament, crida l’atenció que siguin els comerciants de l’Índia els que de manera vistosa hagin sortit a explicar com el gegant Amazon i el que significa, acabarà amb l’atractiu de les seves ciutats. 
 
L’urbanisme que va permetre el ressorgiment de les ciutats els anys vuitanta i noranta del segle passat està en risc perquè les ciutats noten l’efecte de la pandèmia, però també perquè no hem fet una anàlisi prou clara i transparent de les múltiples cares que té el gegant del que només veiem el repartidor a la porta.