Música sota el ràdar
«Els músics, tot el gremi, s'estan emprenyant, i és fàcil entendre per quina raó»
ARA A PORTADA

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
Són dies hipersensibles, és cert, però per això cal anar amb summa prudència i vigilar cada síl·laba que es pronunciï a l'hora de comunicar mesures o restriccions, i pensar en cadascun dels sectors als qui afectarà. Ho han de fer les administracions, és clar, però també els mitjans de comunicació a l'hora de triar els titulars. El famós anunci relatiu a les reunions de més de deu persones ha fet que molts ajuntaments hagin procedit a fulminar programacions de festes majors, les que quedaven dempeus, traçades amb totes les mesures sanitàries i de les quals penjava la manutenció d'un bon nombre de famílies. Perquè la música, per a molta gent, no és com anar a jugar a la petanca; és una feina.
Ha estat lamentable la precipitació de certs ajuntaments, i escandalosa fins i tot la seva apel·lació a l'"alarma social", quan són precisament les suspensions poc argumentables el que alimenta aquesta alarma. És en aquestes hores delicades quan una administració ha d'estar a l'altura, i tenir coratge per apaivagar la marabunta i per plantar cara al pànic explicant les coses amb la serenor que s'espera del diàleg entre persones adultes en moments transcendents.
L'episodi ens recorda alhora que la música i la cultura no semblen donar gaire senyal a l'escàner dels governs, fins al punt que sovint s'obliden de la seva existència quan han de fer comunicats greus i de gran abast. Fins ara, arran de la pandèmia, entre els músics, la processó ha anat per dins: han assumit que eren els últims de la fila, han fet el que han pogut aquest estiu i s'han queixat poc. Però això pot canviar. Els músics, tot el gremi, s'estan emprenyant, i és fàcil entendre per quina raó.
Ens diu l'Acadèmia que en pocs dies el Govern declararà la cultura com a activitat essencial. Que sigui aviat, el reconeixement, i sobretot, que no es quedi en una declaració retòrica, si es tracta que hi hagi encara un sector cultural a salvar.
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.