No hi haurà xoc de trens

17 de maig de 2013
Una de les tres úniques línies de regionals que no és deficitària és la que agafo dia sí, dia també, i els puc garantir que no es nota per enlloc. Vull dir que aquest benefici que obté Renfe d'explotar la línia que va de Barcelona fins a Casp (no arribo fins al final, generalment baixo a Reus) no reverteix ni en el servei, ni en les unitats, ni en els horaris, ni en la informació, ni en el tracte, ni en el preu, ni en la informació, ni en la neteja dels combois i les estacions, ni en la millora semafòrica de la línia, ni en la competència lingüística d'una part (no tots per sort) dels seus treballadors, malgrat hagin de creuar territoris amb llengües constitucionalment cooficials, com el català i de fa dos dies el LAPAO. Una mica rotllo Granini. Un cert grau de menysteniment cap a la terra que els alimenta. I deixadesa. Per exemple tots els trens que venen de Casp, quan han de creuar el Priorat es veuen obligats a reduir la velocitat per no descarrilar. Una ensulsida de terreny, un problema a la via de fa mesos, i que s'eternitza provoca després retards d'entre mitja hora i tres quarts.

Podeu fer vosaltres mateixos la comprovació, agafeu per exemple el tren que va a Barcelona des de Reus, i que està anunciat a les 9:17, és el primer semi-directe que podeu agafar si perdeu el de les 7,30! (teniu una opció a les 7,45 d'un tren que s'atura a totes les estacions). Doncs agafeu el de les 9,17, veureu que hi ha una unitat a lloc, però ai làs! no arrenca fins que no arriba el de Casp i s'hi enganxa. Però per mor dels problemes de la via, malgrat ser en una línia transitada i que dona benefici a Renfe, aquest tren no arriba a Reus, com us dic fins mitja hora o tres quarts d'hora més tard. Però tampoc et pots relaxar, perquè tampoc t'anunciaran si treballen o si ja han resolt els problemes de la via.

Potser s'hauria d'actuar per la via directa (mai més ben dit) i protestar de manera organitzada, ja sigui tallant la via, o pressionant Renfe com han saben fer els usuaris de Girona, que fan pinya, van a una i saben pressionar els seus consellers (seus perquè tenim tradició de consellers d'Obres Públiques gironins). La gent del Camp (de Tarragona) malgrat tenir l'afegit de gent del llamp, devem perdre la força per la boca i fem plan individual, més que queixa col·lectiva. La bona organització dels usuaris gironins és el que els ha fet tenir trens nous de trinca, per la línia de regionals, i els ha fet tenir horaris d'AVE a mida, i fins i tot estació a Girona ciutat i a tocar de Figueres. Cap a Tarragona, i que acaben a Lleida, hi circulen trens més tronats, arnats, vells, vaja de les èpoques que tan agraden a la delegada Llanos de Luna.

Però ja és això. Les tres úniques rendibles de mitja distància d'arreu de l'Estat, són a Catalunya, i dues l'uneixen amb el País Valencià. Ho diu l'informe d'Ineco, que depèn del Ministeri de Foment, amb dades del 2010, i que ara es planteja tancar 48 línies que donen servei a prop de dos milions de persones. I sinó, diu Renfe, que ho assumeixin les comunitats autònomes. La realitat és tossuda, i mentre ja es veu la gran planificació espanyola en matèria ferroviària, enlluernada per l'alta velocitat, amb uns costos inassumibles, mentre durant anys i panys, el Corredor del Mediterrani no és prioritari, resulta que on hi ha més moviment, on surten les xifres és en aquest recorregut! Barcelona-València, Barcelona-Vinaròs, i Barcelona-Casp. La Corona d'Aragó ferroviària genera beneficis, malgrat que encara  hi hagi un tram, el que passa per Vandellòs fins ara és de via única. I quina alternativa hi ha pels usuaris? Doncs que agafin el cotxe, l'autobús, que deu ser molt sostenible, o que es passin als AVE i Avant que quedin que deuen ser molt assequibles.

Realment n'hi ha per treure's el barret! Diners llençats a cabassos en l'alta velocitat, mentre han deixat caure unes línies que ara finalment es carreguen. No hi ha xoc de trens, no n'hi podrà haver. Quina ruïna!