La variant òmicron del SARS-CoV-2 està globalitzant la seva presència i convertint-se en la predominant a tots els continents. El seu comportament és més semblant, fins al moment, als virus estacionals. La comunitat científica internacional està analitzant si estem davant del final de la pandèmia per passar a infecció endèmica. La hipòtesi és que la Covid esdevingui una malaltia estacional d'hivern, focalitzant la seva mortalitat en persones més grans i persones amb factors de risc.
La pandèmia està viva després de dos anys amb un cert descens de casos i de mortalitat a escala mundial les darreres setmanes, del 2% i del 9%, respectivament. L'Europa Occidental és la més afectada actualment. Més de 278 milions de persones han sigut confirmades per Covid i 5,3 milions de persones mortes pel virus.
El continent africà és on es va detectar per primera vegada la variant Òmicron, als estats del Sud. S'ha confirmat un creixement exponencial i sembla remetre. Les dades publicades de Sud-àfrica indiquen el descens també ràpid de la infecció, que ha afectat molta població, especialment nens i joves i, amb dades preliminars, amb menys gravetat que les variants anteriors (alfa, beta, gamma i delta).
La vacunació a escala mundial arriba al 47% en pauta completa, el 57% amb almenys una dosi i el 5% amb dues dosis. Per contra, el continent africà continua amb xifres de vacunació inferiors al 10% i no arriben el 25% els professionals sanitaris vacunats. La variant òmicron ha afectat més a aquests països on no hi havia pràcticament restriccions (Europa Occidental, Regne Unit, Països Baixos, Alemanya, Bèlgica, França, Espanya...) i menys a estats on els controls i restriccions són més alts (com la Xina o Nova Zelanda). Israel, amb una vacunació amb pauta completa del 64%, que té el 70% de la població amb almenys una dosi i el 45% amb la tercera dosi, no ha sofert, fins al dia d'avui, una nova onada.
En poques setmanes la variant òmicron està desplaçant a la variant Delta que va iniciar aquesta sisena onada a Catalunya. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu que la variant Òmicron serà la predominant a Europa on ja ho és també a USA. Aquest canvi de la Delta a l'Òmicron només ha necessitat quatre setmanes amb una capacitat de propagació i substitució exponencial, multiplicant per quatre els contagies en tres setmanes.
A Catalunya continua l'alta transmissió: incidència acumulada a set dies de 768, a catorze dies de 1.237, risc de rebrot de 1.691, i una taxa de reproducció de contagi superior a 1,41. A més, el percentatge de positius en les de més de 500.000 proves diagnòstiques fetes en la darrera setmana és del 13,56%. Els casos setmanals arriben a 60.022 quan a finals de novembre eren inferiors a 15.000.
La demanda assistencial relacionada amb Covid-19 ha tornat a pressionar la xarxa sanitària. L'atenció primària estava recuperant la presencialitat i els retards acumulats, i ha vist com les visites vinculades a la pandèmia creixien, tant per pacients amb símptomes com per proves diagnòstiques, testatge, rastreig, vacunacions o baixes laborals.
Cal tenir en compte que enguany, a diferència de l'hivern passat, s'han incrementat les infeccions respiratòries agudes estacionals de virus que no són el SARS-CoV-2 especialment en nens i persones joves. El virus de la grip circula però sense creixement, fins al moment, epidèmic. La xarxa hospitalària també ha vist créixer les hospitalitzacions per la Covid-19, fins a 1389 persones, 381 entre elles a les UCI.
La vacunació anti Covid a Catalunya ha tornat a augmentar les darreres setmanes. Actualment, 6,25 milions de persones tenen almenys 1 dosi (81% de la població total, 90% dels de dotze anys o més i 84% dels de més de cinc anys o més), 6,06 milions amb pauta completa (78% de la població total) i 1,7 milions de persones amb tercera dosi, 22% de la població. El 85% dels majors de 80 anys estan vacunats amb tres dosis i més del 70% a partir dels 65 anys. És una proporció semblant a la de la vacunació de la grip, el 15% de la població, el 80% dels majors de 80 anys i el 60% entre 65-80 anys. La gran majoria del personal sanitari i sociosanitari s'ha vacunat de la tercera dosi.
La situació a Catalunya en plena sisena onada ha fet que el Govern hagi decidit, per recomanacions del consell assessor i dels professionals sanitaris, mesures restrictives. A les recomanacions de mascareta, distància i higiene si va sumar el passaport Covid per la restauració i l'oci nocturn. Davant del creixement exponencial en dues setmanes i la penetració de la variant Òmicron el Govern de Catalunya decretà el tancament de l'oci nocturn, limità les reunions a màxim 10 persones, toc de queda en municipis de més de 10.000 habitants amb alta incidència i limitar aforaments.
Les mesures de Catalunya són semblants a les d'Alemanya que està aconseguint baixar la corba des de fa tres setmanes o de molts estats europeus o del món amb molt millor control pandèmic. Ja està disponible la vacunació de la tercera dosi a partir dels majors de cinquanta anys. Hi ha evidència científica contrastada que aquesta redueix la gravetat i la mortalitat 25 vegades en majors de seixanta anys. S'ha començat la vacunació a nens i nenes a partir de cinc anys per intentar reduir la transmissió tot i que la majoria asimptomàtics i molt baixa mortalitat. La incidència d'infecció a Catalunya amb les variants Delta i Òmicron és més alta en nens i joves.
I novament, hi ha la deserció tàctica per part del Govern estatal en relació amb l'evolució de la Covid a Espanya. Amb una alta incidència, especialment al nord i al centre espanyol, no està disposat a perdre popularitat i deixa en mans de les comunitats autònomes les decisions difícils en temps d'alta mobilitat regional.
On és el Consell Assessor del Ministeri de Sanitat? Cal comparar les diferències entre el govern d'Espanya i el nou govern d'Alemanya (socialdemòcrates, verds i liberals).
Cal almenys exigir que habiliti les partides necessàries per fer front a les pèrdues econòmiques de les empreses i dels treballadors, i també els fons Covid per l'any 2022. No es pot aprovar un pressupost pel 2022 sense aquestes mesures com si la pandèmia no existís.
El creixement econòmic previst per a l'any vinent és a la baixa en relació amb les previsions, la inflació està pels núvols i les desigualtats creixen. No es pot acusar el Govern de Catalunya d'irresponsable i d'afavorir la crisi econòmica, ja que ara la salut ha de ser la prioritat inclosa per l'activitat econòmica i no disposa dels i dels instruments de l'estat per fer-hi front.
Cal prendre decisions per no arribar al col·lapse sanitari que no pot assumir increments de transmissió tan importants. Cal cuidar al personal sanitari i a les persones que necessiten al sistema sanitari més enllà de la Covid-19. És imprescindible tenir disponibilitat per les patologies no Covid. La gravetat i la mortalitat ha disminuït en relacions a les anteriors onades, i tenim immunitat per vacunació alta, de les més altes del món, però les reinfeccions de la variant Òmicron són possibles i, per això, cal tercera dosi en persones de més de cinquanta anys i mesures per prevenir els contagis.
Si arribem a tres milions de població vacunada amb la tercera dosi, el 40% de la població (persones de cinquanta anys o més, personal sanitari i essencial), revertirem la corba de la sisena onada i podrem controlar la situació.
La comunitat científica està considerant que potser arribarem a la fi de la pandèmia al llarg de la primavera-estiu del 2022. La variant òmicron és també fruit de la baixa vacunació en el continent africà. Passada la fase àlgica de contagis d’aquesta potser haurem adquirit immunitat humoral i cel·lular grupal i el SARS-CoV-2 esdevindrà un virus més estacional endèmic d'hivern. La seva gravetat indicarà els grups poblacionals per les noves vacunes. L'eficàcia dels tractaments per prevenir-ne la gravetat condicionaran el futur. Ara cal actual de manera individual i col·lectiva davant la realitat i les incerteses. A la vida cal fer, per ètica, allò que està a les nostres mans.
Òmicron, preàmbul del final de la pandèmia?
«Si arribem a tres milions de població vacunada amb la tercera dosi, podrem controlar la situació»
Ara a portada