Persones amb malaltia mental, peer to peer

«El diagnòstic precoç i la millora dels tractaments de les malalties mentals ajuden a la voluntat de lluitar contra l'estigma»

30 de desembre de 2019
Les persones amb trastorn mental sever han de poder ser protagonistes de les seves pròpies vides i poden ser alhora agents de suport a altres persones en la mateixa situació.
La Universitat de Vic-Catalunya Central ha iniciat un projecte pilot de formació de persones amb malaltia mental severa (TMS, trastorns mentals severs, diagnosticats) emmarcats les tendències internacionals dels programes "PEER to PEER".

La mirada i voluntat respon que les persones amb trastorns mentals severs tenen moltes capacitats a desenvolupar i juntament amb la millora, el control de la malaltia cal acompanyar en la inserció sociolaboral. En paral·lel es treballa contra l'estigma. La capacitació en primera persona com a objectiu. Estudis epidemiològics internacionals situen la prevalença de TMS entorn el 2% de la població.

La Universitat UVIC-UCC, a través de la Càtedra de Salut Mental, ha liderat amb la Fundació Althaia i Osonament el projecte pilot PEER to PEER a la Catalunya Central, amb el suport del programa de la Fundació La Caixa d'inserció sociolaboral de persones amb malaltia mental. L'entitat Activament, que treballa en primera persona, ha donat suport al projecte.

En primer lloc s'identificaren 16 persones adultes amb TMS estabilitzat el darrer any ateses als serveis de salut mental de la Fundació Althaia i el Consorci Hospitalari de Vic-Osonament. Persones amb depressió major, trastorns bipolar, esquizofrènia i algunes d'elles amb patologia dual, trastorn mental sever i addiccions a tòxics. Aquestes persones volien participar en el projecte per millorar les seves capacitats.

En seu universitària, a les aules del Campus Vic i de la Fundació Universitària Bages, s'impartí una formació teòrica-pràctica de 40 hores a les persones amb TMS. Coneixement, habilitats, treball en equip, comunicació formen part dels continguts. En l'elaboració del curs d'aprofitament universitari s'adaptaren les guies de la Universitat de Yale-Facultat de Medicina, gràcies a un conveni entre aquesta i la UVIC-UCC-Facultat de Medicina.

Finalment 10 de les 16 persones són les que iniciaran la incorporació als equips professionals de la xarxa de salut mental habitual. Psiquiatres, psicòlegs, infermeria, terapeutes, treballadors socials i agents entre iguals elaboren la intervenció de les persones formades per acompanyar a altres pacients. Aquestes 10 persones convertides en "peers", "agents entre iguals" arriben a 69 pacients.

En aquesta prova pilot de "Peer to Peer" intervenen 162 persones: 16 agents entre iguals, 77 professionals i 69 pacients. Les avaluacions, seguint escales internacionals, són positives. En primer lloc, acceptabilitat per part de tots, pacients i professionals. En segon lloc, valoració positiva de l'autoestima dels pacients i millora de la possibilitat d'inserció sociolaboral.

Malgrat les limitacions de la mostra i del temps (projecte d'un any en total) els estudis d'impacte internacional ens indiquen que pot ser un projecte generalitzable a tota la xarxa de salut mental catalana. Estats Units, Canadà, Austràlia, Regne Unit tenen a "iguals", a "peers" en el suport a persones amb trastorn mental.

Catalunya, des de fa més de 10 anys, té experiència en "pacients experts" i en grups d'autoajuda en malalties cròniques. Per donar només dos exemples, valorar el paper de les persones amb diabetis o amb infecció pel virus de la SIDA. L'experiència vital de les persones amb malaltia crònica al servei dels altres, és un complement extraordinari al treball professional.

El diagnòstic precoç i la millora dels tractaments de les malalties mentals ajuden a la voluntat de lluitar contra l'estigma i a poder donar importància a la inserció sociolaboral de les persones amb trastorns mentals severs.

La planificació del Govern de la Generalitat a través del Pla Director de Salut Mental i Addiccions i el Pla Integral de Salut Mental atorga un rol protagonista a les persones amb trastorn mental en tots els processos. La formació dels professionals en "Recovery" (recuperació integral) és la clau per poder incorporar la mirada de la mateixa persona (en primera persona).

Els equips multidisciplinaris que incorporen iguals ajudaran a les persones a tenir més capacitat de control de la seva pròpia malaltia i en la seva inserció sociolaboral. El principal repte és la intervenció en persones joves per prevenir aïllament social i afavorir la inserció laboral, des del debut de la malaltia.