Plataforma per oxigenar

«Hi ha un cant al capitalisme inclusiu, un atac frontal al règim d'oligopolis i la seva connivència amb els Estats i cant al veritable lliure mercat»

23 de novembre de 2018
Fa un mes es va celebrar l'acte de presentació de la Plataforma Pimes, una nova organització intersectorial d'àmbit estatal. La Plataforma Pimes neix com un espai de representació, defensa, participació, reflexió, anàlisi i propostes, liderat per la societat civil en l'àmbit econòmic-empresarial, i en el qual participen associacions i federacions empresarials, que representen a 2.140.000 de pimes i autònoms. La presentació va anar a càrrec del president de la Plataforma Pimes, José Luís Roca, dels vicepresidents, Josep González, Julio Villaescusa, del portaveu (autèntic ideòleg) i també vicepresident, Antoni Cañete, i del secretari, Juan Antonio Cabrero.

La Plataforma Pimes ha definit el Document Marc, amb els principis materials i el seu posterior desenvolupament, que es basa en la defensa dels interessos particulars de les pimes i autònoms, així com de l'interès general de l'economia. La Plataforma vol atorgar a les pimes el protagonisme i rellevància que els correspon, perquè la seva veu sigui escoltada amb atenció per part de les administracions públiques, legisladors i agents socials, en els àmbits local, autonòmic, estatal i supraestatal.

La notícia podria ser irrellevant: una nova entitat de representació empresarial, si no fos que apareix a l'Estat espanyol, impulsada per les patronals de pimes perifèriques, autònomes i que s'han pogut escapar de la maniobra de fagocitació que les patronals del gran empresariat controlades pel capitalisme del BOE, el que fa negocis sota les faldilles de l'Estat.

Precisament aquests dies hem assistit a la renovació i càrrecs a la cúpula de la gran patronal catalana de la mà del lobbista demòcrata-cristià Sánchez Llibre i a Madrid, amb la substitució de Rossell pel qui fins ara era cap de la patronal satèl·lit de la CEOE, CEPYME. Antonio Garamendi. Aquest ja s'havia presentat fa quatre anys en contra de Rosell considerant-lo massa moderat i catalanista. Prepareu-vos per al que ve.

Aquest marc de contuberni de la gran patronal amb el capitalisme excloent, extractiu i corruptor de les altes instàncies de l'Estat siguin partits o burocràcia és el que fa que l'aparició de la Plataforma Pimes sigui una novetat no menor. Però l'altre element que ho fa notori és el contingut analític i programàtic on hi ha un cant al capitalisme inclusiu, un atac frontal al règim d'oligopolis i la seva connivència amb els Estats i cant al veritable lliure mercat que posa en mans de consumidors ben informats el destí dels productes i no en mans de cartes marcades on els grans es riuen dels petits i se salten les mínimes normes d'equitat.

En l'exposició de motius del document fundacional s'assenyala que les grans empreses, monopolis i oligopolis de rendes excessives s'han organitzat històricament per defensar els seus interessos tant a Espanya com a la UE, arribant fins i tot a controlar, per demèrit de les pimes, la suposada representació d'aquestes. Per contra, les pimes no han tingut l'espai, lideratge, ni una veu única que els permetés poder elevar amb prou força en l'àmbit estatal i supraestatal propostes que, en cas d'haver-se pres, permetrien avui dia al nostre país estar en un nivell de productivitat, competitivitat i potencial de creixement econòmic molt superior.

El document extens inclou cinc capítols que potser tindrem ocasió d'analitzar en futurs articles: 1. Descripció de la conjuntura econòmica i empresarial d'Espanya i de la UE segons la nova Plataforma PIMES. 2. Algunes propostes de la Plataforma PIMES sobre reformes econòmiques estructurals des de polítiques d'oferta per a la millora de la productivitat. 3. Necessitat d'analitzar, proposar i defensar els interessos de les PIMES aportant un valor diferencial. 4. Principis Novetat: programàtics econòmics i empresarials de la Plataforma PIMES. 5. Composició i constitució de la Plataforma Pimes.

Notícies com aquesta que passen desapercebudes, possiblement poden marcar un canvi de tendència per erosionar un dels pilars de l'Estat retrògrad que patim: el monopoli asfixiant de la casta oligopolista i els seus tentacles polítics i institucionals.