La pandèmia de la Covid-19 entra en una etapa de control? Després de disset mesos de coneixement de l'existència d'un nou coronavirus entre els humans, SARS-CoV2, probablement el món estigui iniciant el camí del control d'aquesta, encara amb incerteses i moltes diferències territorials.
Més de 169 milions de persones confirmades amb la infecció i més de 3,52 milions de persones mortes de la Covid-19. A Espanya més de 3,67 milions de persones infectades i gairebé 80.000 mortes. A Catalunya confirmades 681.040 persones (53,5% dones i 46,5% homes) i 22.165 mortes (49,1% dones i 50,9% homes) de la Covid-19.
La immunitat natural i la vacunació estan disminuint la mortalitat i la transmissió a una part del món. Més de l'11%, 807 milions de persones, de la població mundial té almenys una dosi de vacuna, però amb grans desigualtats entre continents i estats. USA, Regne Unit, Canadà i Xile, amb alta vacunació, més del 50% de la població. Europa, arribant al 40%, Espanya, el 37% amb una dosi almenys i el 18% dues dosis. Al Brasil, el 20% i a l'Índia, l'11,5%. A l'Àfrica, molt baixa vacunació excepte el Marroc. A Àsia i Oceania, baixa, comparada amb Amèrica del Nord i Europa. A l'Amèrica Central i del Sud, desigual entre estats. Xile i Uruguai, alta i la resta, mitjana baixa.
La situació a Catalunya: disminució progressiva de la transmissió, mortalitat, gravetat i hospitalitzacions a la baixa. Risc de rebrot a 107 (el control epidemiològic de la infecció requereix per sota de 50). En persones de més de 60 anys la incidència és baixa, 60 o menys, però encara superior a 100 en les edats inferiors especialment entre 15 i 50 anys. Percentatge de positius, el 3.85%. El dia 28 de maig una persona morta de Covid-19 a Catalunya, recordant que durant dies els àlgids d'abril morien 400 persones. Ara, 714 persones hospitalitzades i 261 ingressades a les UCI. Un 37% de la població catalana amb almenys una dosi, que representa un 47% dels majors de 18 anys. 18% amb pauta completa. En fase de vacunació les persones que fa més de sis mesos van passar la Covid-19. Estudis publicats indiquen que les vacunes subministrades tenen efecte, immunitat creuada, per la variant índia.
Al Regne Unit un 57% de la població està vacunada i un 35% amb pauta completa, i la variant índia és ja el 75% dels casos. Hi ha una progressiva normalització de l'activitat social sense increments fins al moment de mortalitat, de casos greus i sense augment important de la transmissió.
Catalunya viu entre la necessitat de normalitzar totes les activitats i triar entre aprendre o no de les lliçons de la pandèmia. La confiança amb la vacunació és molt alta malgrat la pèssima comunicació de les autoritats entorn la mateixa. Un exemple clar ha sigut la preferència de segones dosis de la vacuna d’AstraZeneca en menors de 60 anys malgrat la recomanació del Ministeri de Sanitat de la de Pfizer. Fins i tot la vacunació progressiva fa negar una realitat de control encara fràgil de la pandèmia i de les seves conseqüències socioeconòmiques.
La proximitat de l'estiu està portant a un ambient col·lectiu de recuperació, de certa negació de la realitat, i caldrà ser prudent i encarar especialment la tardor amb realisme. Tot es fia a la vacunació fins i tot als nens i joves. Recordem que l'estiu passat la pandèmia va remetre durant unes setmanes sense vacunació. Molt probablement la vacunació de la població de més de 50 anys junt amb la immunitat natural està controlant l'epidèmia. La comunitat científica ha de resoldre, amb criteris independents, molts dubtes per establir criteris poblacionals de temporalitat i grups de població a vacunar en el pròxim any.
El nou Govern de Catalunya amb tota la societat catalana ha de preparar la concreció de la recuperació i de les reformes necessàries post pandèmia. Recuperar ocupació, però està alhora corregint la precarietat i les desigualtats per sexe i edat. La recuperació dels sectors i les reformes pendents. Sembla que, de moment, ho fiem al consum massiu i al turisme a granel. La mobilitat sostenible ha de ser una de les lliçons de la Covid-19.
Caldrà liderar amb autoritat i accions concretes amb valor el sistema sanitari, educatiu i social. Analitzar els efectes de la COVID en la salut, en l'educació i en la cohesió de la població de Catalunya. No només tornar a les aules sinó amb un pla d'equitat i qualitat educativa. Recuperar l'activitat sanitària i ordenar la demanda. Reformular l'acció social, especialment per les persones amb dependència i els infants/joves i famílies amb vulnerabilitat.
Una especial atenció a la salut mental, emocional individual i col·lectiva. La mateixa malaltia, els confinaments i efectes socioeconòmics han fet augmentar l'ansietat, l'insomni, la irritabilitat, la desesperança i les idees suïcides. L'any 2021 posa en evidència l'augment de la demanda exponencial a la xarxa sanitària d'atenció primària i comunitària i a la xarxa de salut mental. Catalunya disposa de molts indicadors de seguiment i de la xarxa solvent, però només accions contundents i intersectorials permetran acollir l'atenció i promoure la salut mental. Cal posar més focus als nens i joves. Tenim ja dades contrastades de com les idees suïcides entre els menors de 18 anys s'estan incrementant respecte als anys prepandèmia. El treball entre els tres sistemes educatiu, sanitari i social és la clau. El que queda de l'any 2021 i l'any 2022 marcaran el camí cap al retorn simple del passat o de la recuperació reformista. Cal construcció col·lectiva d'esperança real.
Postcovid
«El nou Govern de Catalunya amb tota la societat catalana ha de preparar la concreció de la recuperació i de les reformes necessàries post pandèmia»
Ara a portada
-
Societat Més romana que espanyola: l'Església catalana, davant del Vaticà post-Francesc Pep Martí i Vallverdú
-
Internacional «Vladímir, para!»: Trump exigeix a Putin que signi ja un acord de pau després de l'atac rus a Kíiv Redacció
-
-
-
Política Un altre triple salt mortal de Sánchez: fer de la necessitat virtut amb la despesa militar Tania Tapia Díaz