Primavera verda a les Illes Balears

23 de setembre de 2013
La lluita que des del començament del curs escolar protagonitzen els docents de les Illes Balears no ésun simple conflicte laboral entre treballadors i administració. El PP ha qualificat la vaga indefinida, convocada pels mestres i professors, com una vaga política. Jo dic que en realitat és una vaga social perquè té el suport majoritari de l’opinió pública, té el suport de tota la comunitat educativa, i s’ha estés a les quatre illes, que normalment són compartiments estancs. No és una vaga per la reivindicació de millores salarials, és una vaga per una educació de qualitat i contra un govern immobilista i que només governa per a una majoria radical.

Des del començament de la legislatura del president Bauzá el seu govern s’ha caracteritzat per la persecució ideològica, especialment contra la llengua i cultura catalana. Per primera vegada en 25 anys es rompia el consens lingüístic i es modificava la Llei de normalització lingüística perquè el català no fos requisit per a l’accès a l’administració pública. La següent passa fou intentar fer recular el català a les escoles i la lliure elecció de llengua era l’eina triada. Però els va sortir malament. Els pares majoritàriament, tant a pública com a concertada, triaren el català com a llengua vehicular per al’ensenyament dels seus fills (més d’un 80%). La resposta de les escoles, amb la complicitat de professors i alumnes, fou una campanya de llaços quadribarrats a totes les escoles. Ara el PP tramita una llei per urgència per impedir aquests tipus de símbols a les escoles.

Aleshores va venir el decret de trilingüísme. Amb l’excusa d’introduir l’anglès a les aules es redueixen les hores de català i s’augmenten les de castellà. Pretèn ser l’estocada al model d’immersió. I tot això, amb una campanya de desprestigi dels docents, als quals des del PP s’ha acusat d’adoctrinadors i d’estar durant anys imposant una dictadura catalanista a les aules. I algun diputat del PP demana que es facin llistes negres de professors. I s’obrin expedients disciplinaris contra directors de centres de Maó per discrepar del Govern.

Tenim un govern sectari i un president que viu d’esquena a les demandes socials, que no governa pels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers, sinó que governa per l’electorat d’UPyD (malgrat aquest partit no té cap implantació a Balears). Dins el propi PP comença a haver veus discrepants. El resultat d’aquesta forma de governar és un aixecament com feia anys que no vivíem, una complicitat entre professors, estudiants, pares i mares (que som quasi tota la societat) i una indignació creixent contra un govern que ni tan sols es vol seure a negociar el conflicte.

Això ha provocat un president que no s’atreveix a acudir als actes públics. Un president que no pot estar on hi ha ciutadans i ciutadanes, perquè sap que el rebutjaran. L’evolució d’aquest conflicte no sabem quin serà, però ben segur que hi haurà un abans i un després d’aquesta primavera “verda”.