Opinió
Tribuna

Principi de solidaritat

«El dia internacional de la solidaritat humana és una bona data per recordar que per moltes declaracions de bones voluntats que es facin, calen partides pressupostàries concretes i polítiques públiques que les implementin»

David Minoves
20 de desembre de 2024, 16:09

El 19 de novembre de 1994, s’instal·laven 60 tendes davant el Palau de Pedralbes per demanar a les administracions que dediquessin el 0,7 % dels seus pressupostos a cooperació al desenvolupament. L’objectiu era donar compliment a l’acord adoptat per l’Assemblea de l’ONU feia més de vint anys i que instava els països més desenvolupats a destinar el 0,7% del seu PIB a erradicar la fam al món. Les acampades van proliferar a Girona, Tarragona, Lleida, Terrassa i molts d’altres municipis i a Barcelona acabaria aplegant 1.650 tendes. 

30 anys després d’aquestes acampades, el govern de l’Estat tot just arriba al 0,2% del seu PIB a la cooperació al desenvolupament el 2023, malgrat que la llei espanyola de cooperació s’ha fixat arribar al 0,7% el 2030. Pel que fa a la Generalitat de Catalunya, avui hi dedica el 0,3% malgrat haver arribat al 0,45% el 2010. Només en l’àmbit municipal hi ha hagut un cert compliment d’aquest compromís, com es pot veure pels 18 municipis catalans que arriben al 0,7% i que governen sobre el 30% de la ciutadania catalana, segons les dades del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. En l'àmbit internacional, només set països van complir el 2023: Noruega, Suècia, Luxemburg, Dinamarca, Alemanya, Irlanda i els Països Baixos.

Pel que fa a l’evolució del desenvolupament humà, el més calent és a l’aigüera. Les desigualtats no han parat de créixer, ja no només entre el Nord i el Sud Global, sinó dins de cadascun d’aquests hemisferis. I a l’ajuda per al desenvolupament s’han sumat molts d’altres reptes globals com la lluita contra el canvi climàtic, o l’acollida digna de les migracions forçades i les persones que cerquen refugi. En tots aquests anys el paradigma ha evolucionat i avui l’objectiu a assolir és la justícia global.

Durant tots aquests anys han proliferat les cimeres de Nacions Unides i d’altres organismes internacionals amb anuncis ampul·losos i promeses de centenars de milions de dòlars per pal·liar la fam, o de condonar el deute extern dels països més empobrits, o de reducció de les emissions de CO₂ per aturar l’escalfament global que després s’incompleixen per la dificultat de traçar-ne el seguiment i el compliment.

L’Ajuda Oficial al Desenvolupament, tot i ser una agenda antiga basada sobre uns càlculs obsolets, té l’avantatge de marcar un compromís calculable anualment, que es pot pressupostar i del qual es pot avaluar el compliment. Un objectiu que no està subjecte a una xifra absoluta sinó a un esforç relatiu, que és aplicable a qualsevol circumstància que totes les administracions l’han de poder assumir. I el que és més important, un objectiu que connecta directament amb el principi de solidaritat.

Darrerament, hem vist com la ciutadania es mobilitzava a escala internacional contra el genocidi a Gaza, acollint infants sahrauís a l’estiu per passar unes vacances en pau, i en l'àmbit nacional exigint el padró per a totes les persones que viuen al municipi independentment de la seva nacionalitat, o aportant recursos per als afectats de la DANA al País Valencià. Però aquest esforç ciutadà no pot substituir l’obligació de les administracions per aplicar polítiques públiques, a casa nostra com internacionalment, i per això hem de ser exigents i demanar que compleixin amb els compromisos adquirits, compromisos que no han caigut del cel sinó que, gràcies a la  pressió ciutadana, avui són lleis i disposicions que cal planificar, pressupostar i aplicar.

El 20 de desembre, dia internacional de la solidaritat humana, és una bona data per recordar que per moltes declaracions de bones voluntats, sense partides pressupostàries concretes i polítiques públiques que les implementin, les declaracions són paper mullat, i que el rol de la ciutadania és fer que es facin efectives mentre ens mobilitzem, avui en solidaritat amb Rojava que pateix els atacs de l’exèrcit turc, i demà amb qui ho necessiti, estigui al costat de casa o a l’altra punta del món.

Director del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i president del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN).

El més llegit