Qui posa en dubte avui les delegacions del Govern?

«Acció Exterior ha atès més de 1.500 persones amb problemes per tornar al país, una tercera part de les quals ja és a casa»

29 de març de 2020
La crisi de la Covid-19 té una afectació evident per a milers de ciutadans catalans que es troben temporalment a l'estranger i que han patit en primera persona les dificultats per tornar al país a causa de les restriccions de l'espai aeri. Persones com la Mireia o en Jordi, que es troben en una illa de Cambodja sense connexions aèries per poder tornar amb garanties; o en Josep Maria, pare i representant d’un grup de menors de 15 i 16 anys que es trobaven fent el curs escolar als Estats Units. Són només dues realitats de les moltes que viuen aquests dies milers de ciutadans del nostre país, a qui el coronavirus ha enxampat lluny de les seves famílies.
 
Aquesta llunyania, sovint, va acompanyada de manca d'informació o d'atenció per part d'ambaixades o consolats, la qual cosa genera encara més incertesa a una situació ja de per sí complicada. I això, com a representants públics, no ens ho podem permetre. Des de fa poc més de deu dies, el departament d'Acció Exterior ha atès més de 1.500 persones amb problemes per retornar al país, una tercera part de les quals ja ha pogut tornar a casa.

Ho hem fet mitjançant un equip d'emergències format pel personal tècnic del Departament, que s'ha encarregat de centralitzar totes les demandes, i a través de les quinze delegacions del Govern a l'exterior, que han gestionat tots aquells casos de les seves àrees d'influència geogràfica. 
 
En cada cas, oferim sempre una atenció individualitzada a la persona afectada, perquè les receptes genèriques sovint no serveixen per resoldre problemàtiques concretes. A més, des del departament proporcionem tota la informació i fem les gestions necessàries perquè aquell ciutadà que es troba a l’estranger pugui retornar a Catalunya o, en cas que no sigui possible el retorn, pugui romandre al país amb totes les garanties. 
 
Des de l'Argentina i Mèxic, per exemple, els delegats del Govern David Poudevida i Lleir Daban han gestionat prop de 200 casos de gent amb dificultats per tornar de qualsevol país de l'Amèrica Llatina. Ho han fet, a més, amb jornades maratonianes i assumint directament l’atenció a totes aquestes persones, atès que són delegacions que encara no tenen seu física ni personal contractat. I com ells, els quinze delegats i delegades que té el Govern arreu del món.
 
Alguns sectors fa temps que es dediquen a qüestionar el paper de les delegacions del Govern a l’exterior, adduint sobretot raons d'objectius polítics i de despesa econòmica (malgrat que el cost de les quinze delegacions no arribi a l'1% del cost de l'acció exterior del govern espanyol). Ara, qui s'atreveix a posar en dubte les delegacions del Govern? Segons una enquesta del Centre d'Estudis d’Opinió publicada fa uns mesos, dos de cada tres catalans ja consideraven necessari que el Govern tingui representació a l’exterior.

Avui, aquesta utilitat és més manifesta que mai. Les quinze delegacions del Govern repartides pel món s'han confirmat com autèntiques estructures de país, properes i útils a la ciutadania. És aquesta la funció que han tingut sempre i que han de seguir tenint.