La societat catalana ha estat sempre oberta al món, amb vocació de fer xarxa i cooperar, tant per interessos econòmics i comercials, com culturals i de progrés. Això ens ha dut a implicar-nos històricament en processos i organitzacions internacionals, i a dotar-nos de les estructures necessàries per donar solidesa a aquesta vocació internacional, sobretot des del final del franquisme i la recuperació de la Generalitat de Catalunya.
D’aquí que el 1982 nasqués el Patronat Català Pro Europa, un consorci publicoprivat que tenia l’objectiu de proporcionar informació sobre la Unió Europea i acostar els interessos de Catalunya a Brussel·les. El 2007, es va passar a dir Patronat Catalunya Món, amb els objectius ampliats d’intensificar la presència i la projecció de la societat i de les institucions catalanes al món, així com de promoure l’expertesa en les relacions internacionals. El 2012, se’n va tornar a canviar el nom pel de Patronat Catalunya Món - Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, més conegut com a Diplocat, amb l’objectiu d’intensificar l’acció de diplomàcia pública que ja es feia i de reforçar el coneixement i el reconeixement del conjunt del país a l’exterior, mantenint la col·laboració d’institucions i actors de la societat civil amb perspectiva internacional.
Aquest mes de juny hem fet un pas endavant en aquesta llarga història i hem encetat una nova fase amb l’aprovació del nou Consorci Catalunya Internacional. Les 38 entitats que avui conformem aquest consorci publicoprivat —entre les quals hi ha les principals institucions públiques i entitats municipalistes; entitats de l’àmbit empresarial, social, sindical i esportiu, i universitats, escoles de negocis i centres acadèmics— hem reforçat el consens a favor de la voluntat i les capacitats d’internacionalització de Catalunya. I això és motiu de celebració! I encara més si tenim en compte tots els atacs que va rebre l’antic Diplocat per part de posicionaments partidistes i contraris a l’acció exterior catalana.
En aquest sentit, va ser especialment perjudicial la intervenció per part del govern espanyol del Partit Popular i l’aplicació de l’article 155 de la Constitució contra la Generalitat, que va intentar desmantellar la institució i va provocar, entre d’altres, l’acomiadament dels professionals que treballaven al Diplocat. Aquest 2024, amb l’aprovació dels nous estatuts, hem revertit finalment tots els efectes de l’aplicació injusta i desproporcionada del 155, després de set anys de compromís i de treball del Govern (i també, evidentment, de tots els consellers que m’han precedit) i dels membres del Consorci.
Malgrat els cínics que es vantaven del “Diplocat en liquidació”, avui podem congratular-nos que el Consorci Catalunya Internacional és més viu i actiu que mai, amb més capacitat per internacionalitzar el país, la nostra economia, cultura i institucions. Una feina valuosa que duu a terme l’equip de Catalunya Internacional en col·laboració amb les 21 delegacions del Govern a l’exterior, ACCIÓ, l’Agència Catalana de Turisme, l’Institut Català de les Empreses Culturals, l’Institut Ramon Llull, Prodeca, i l’activa comunitat catalana resident a l’estranger. És treballant plegats que obrim camí i creem oportunitats per al conjunt de la societat catalana.
Celebrem, doncs, que Catalunya Internacional enceta aquesta nova etapa amb tota la força i el compromís de les entitats que la integrem, per continuar amb el llegat vocacional i ben arrelat a favor de més presència i més influència de Catalunya al món. I per molts anys més!