Deu de les capçaleres periodístiques més destacades del planeta van publicar l'any passat 427 articles en què s'esmentava Catalunya, bé com a subjecte principal de la informació, bé només com a menció. La xifra multiplica gairebé per quatre l'assolida el 2022, que va ser de 117.
Les dades les recull el consorci de composició publicoprivada Diplocat, en un exercici que fa des de l'any 2019. Aquell any hi va haver 584 articles en què s'esmentava Catalunya, xifra que un any més tard gairebé es va duplicar, fins als 1.021 articles, arran de les conseqüències de l'1-O i la Covid. Els anys següents la presència catalana als mitjans internacionals va baixar, amb 266 articles el 2021 i els 117 ja esmentats del 2022.
Segons el Diplocat, l'augment d'aquest any és conseqüència del paper clau que els partits catalans han acabat jugant en el resultat de les eleccions espanyoles. La conjuntura política, doncs, ha tornat a posar Catalunya a primera línia de l'actualitat global després d'anys de portades durant el procés independentista.
El Diplocat recull la presència del país a diaris com The Washington Post i The New York Times dels Estats Units, The Guardian i The Daily Telegraph del Regne Unit, Frankfurter Allgemeine Zeitung i Süddeutsche Zeitung d'Alemanya, Corriere della Sera i La Reppublica d'Itàlia i Le Figaro i Le Monde de França. L'empresa Rebold ha estat l'encarregada d'elaborar l'estudi del 2023, que a banda de comptabilitzar la presència i les mencions a Catalunya també n'analitza el to, els actors i les fonts informatives.
El 31% de les notícies s'han recollit als dos diaris alemanys, especialment al Frankfurter Allgemeine Zeitung, que concentra el 20,3% de totes les notícies del 2023. La llista la completen França (24%), Itàlia (19%), Regne Unit (17%) i els Estats Units (9%). Segons l'estudi, a la Gran Bretanya The Guardian destaca per la informació política i pel to "generalment positiu" envers Catalunya, i posa com a exemple un editorial favorable a l'amnistia publicat el 14 de novembre.
Els temes polítics suposen el major volum informatiu (46%) sobre Catalunya. El major impacte informatiu de l'any és per les eleccions espanyoles que van tenir lloc el 23 de juliol (21%) i el posterior escenari de pactes i el suport de Junts i ERC a Pedro Sánchez (18%).
Els temes de societat ocupen el segon lloc (23%), amb presència destacada de les notícies sobre sequera i climatologia, i, en tercer lloc, hi ha les notícies sobre temes esportius (18%), ja siguin notícies sobre el Barça, incloent-hi l'equip de futbol femení, o bé curses de ciclisme i motociclisme amb participació d'esportistes dels respectius països.
Molts dels actors que apareixen a les notícies sobre Catalunya són polítics espanyols, com ara Pedro Sánchez, que ocupa la primera posició (42%). Pel que fa als catalans, Carles Puigdemont apareix en segona posició (27%), Pere Aragonès i Aleix Vidal-Quadras són vuitè i novè (3%), i Oriol Junqueras és dotzè (2%).
Pel que fa a altres actors, apareixen esportistes com Alèxia Putellas i Aitana Bonmatí, escriptors com Najat el Hachmi i Jordi Puntí o artistes com Jordi Savall, Pau Casals, Rosalía, Rita Payés o Carla Simón. Finalment el Diplocat destaca que el llistat de fonts informatives mediàtiques esmentades en les notícies sobre Catalunya l'encapçala El País, seguit de La Vanguardia, El Mundo, ABC i Mundo Deportivo.
Catalunya a la premsa internacional: quins diaris en parlen i sobre quins temes?
La presència del país als diaris de tot el món es va multiplicar per quatre el 2023 a causa del paper clau dels partits catalans a la política espanyola
Ara a portada
Publicat el 26 de gener de 2024 a les 17:22
Actualitzat el 26 de gener de 2024 a les 18:17
Et pot interessar
-
Societat Pas endavant amb el català d'una de les marques de cotxes més importants del món
-
Societat El temps d'aquest dijous 24 d'abril: es manté l'ambient assolellat
-
Societat Multes de fins a 250 euros per fer servir el mòbil amb volum al transport públic de Portugal
-
Societat Tanca un històric col·legi català amb 106 anys d'història