Opinió
La veu de Nació

Revolta al campus

«Les protestes en universitats nord-americanes contra l'actuació d'Israel evidencien la necessitat d'una treva i afegeixen més pressió sobre Biden»

Oriol March
02 de maig del 2024

L'actualitat internacional passa aquestes hores per l'enfrontament entre policies i manifestants a favor de Palestina en diverses universitats nord-americanes. Les imatges, impactants, retraten la tensió entre els cossos de seguretat i part dels estudiants, mobilitzats en contra de l'actuació d'Israel posterior a l'atac de Hamàs del 7 d'octubre de l'any passat. La revolta als campus dels Estats Units exemplifica fins a quin punt es necessita una treva al Pròxim Orient, i situa encara més la pressió sobre Joe Biden.

El conflicte a Palestina, d'origen pràcticament bíblic i marcat per la desigualtat real entre els dos adversaris -és innegable que la superioritat israeliana en el camp militar, econòmic i tecnològic és abismal, i que el suport dels Estats Units encara ajuda més a marcar la diferència-, és la metàfora perfecta de per què a vegades tenir raó pot acabar comportant el naufragi. L'atac de Hamàs, desproporcionat i especialment cruel, comportava tàcitament el dret a resposta d'Israel, si es tenen en compte els precedents. Que aquesta resposta hagi estat desaforada, desproporcionada, suposa un perill també per als Estats Units.

Perquè una cosa és fer costat a un soci estratègic en el mapa internacional i l'altra avalar acríticament actuacions reprovables per part del govern que lidera Benjamin Netanyahu. Les protestes a la UCLA són comprensibles, perquè provenen d'un segment de la població -els joves universitaris- més sensibilitzats amb la causa palestina i més allunyats del suport integral a Israel. Un suport que als Estats Units és sovint una religió, amb un component determinista, com si criticar Netanyahu equivalgués a posicionar-se a favor de Palestina. En el substrat, remarquen sempre els analistes que coneixen bé la relació entre Israel i el país nord-americà, hi ha la concepció de poble escollit que orbita al voltant dels dos.

Què pot fer Biden? No té gaire més marge que fer costat a una treva, i aconseguir-la de manera discreta. A ningú li convé una escalada de violència al Pròxim Orient -totes les alarmes es van encendre amb l'atac de l'Iran a Israel, que vist en perspectiva tenia més de performance que d'ofensiva militar-, però cal tenir en compte el context. I el context és que Biden s'ha de guanyar la reelecció davant de Donald Trump, un candidat a qui no li fa res assenyalar -ho ha fet a la revista Time- que es pot produir "violència" si no és president.

La pregunta que sobrevola la UCLA, en aquest sentit, és aquesta: què val més la pena, si refermar una presidència possiblement més tova del que volen els universitaris, o bé castigar-lo amb el risc que torni Trump al poder. L'electorat potencial de l'actual president, ja sigui per adscripció ideològica o per formació, és més crític. L'electorat de l'aspirant, en canvi, penalitza menys els errors, les contradiccions, les sortides de to i les propostes inclassificables. És un dels problemes de combatre els extremismes: no es pot convèncer de sortir-ne els qui ja hi han entrat, i a l'altra banda hi ha més matisos que certeses.

Ha estat periodista de la secció de Política del diari Ara durant sis anys i des del 2016 forma part de la redacció de NacióDigital. És autor dels llibres Los entresijos del procés (Libros de la Catarata, 2018), Per què sí a la independència? Conversa amb Carme Forcadell i Muriel Casals (Deu i Onze, 2013), i Què pensa Josep Maria Vila d'Abadal (Dèria Editors, 2012). A Twitter és @orimarch
El més llegit