Rosalía trenca el foli

«Seguir les seves passes ja és un espectacle, i no podem ser sinó simpàtics amb una artista que aquests dies tria, per enregistrar un vídeo, la soferta capital d’Ucraïna, Kíev»

11 de febrer de 2022
Ja ens havíem adonat que Rosalía vol ser alhora estrella comercial i figura de prestigi, i ara, a més, veiem que persegueix la quadratura del cercle servint-nos una música d’avantguarda que és també radicalment popular, equació endimoniada que, tan lluny dels temps dels Beatles, Bowie o Prince, ja no ens recordàvem que havia existit i que podia tornar a ser possible. Massa anys de clixés de radiofòrmula i de veus clòniques. Estàvem desprevinguts.

I “Saoko”, el nou senzill de Rosalía, avançament del tercer àlbum, Motomami (18 de març), ens ha propinat un bon calbot: vet aquí una cançó de base reggaetonaire però de tacte tèrbol; llatina i aventurada, amb una línia de greus tòxica i serpentejant, rapejats per ennuegar-te i un interludi a còpia de piano i bateria amb notes de jazz caient en cascada. Em diuen que “saoko”, o “saoco” vol dir, en argot llatí, gustet, ritme, alegria. Hi estem a favor, oi? I bé, la cançó ens recorda que Rosalía ha vingut a aquest món per fer allò que li passi pel magí, que acostuma a ser interessant i vingut d’algun lloc del futur.

Hem estat tant de temps lamentant-nos perquè en el pop i el rock tot semblava dat i beneït, i sospirant perquè aparegués alguna novetat que estripés el foli de dalt a baix, que resulta corprenedor observar que, ara que la tenim davant dels nassos, no la reconeguem i la celebrem. Això de la música urbana és una esmena severa als cànons que han estat vigents durant cinquanta o seixanta anys, als jocs d’estrofes i tornades de tota la vida i a les guitarres elèctriques i bateries. Potser ja tocava.

I entre els seus propòsits, o impulsos naturals, hi ha el de provocar, descol·locar, molestar als iaios de generacions anteriors, tant com el rock’n’roll quan es va obrir pas amb eslògans com ara “a-uan-ba buluba balam bambu”, que no eren propis dels trobadors provençals ni rivalitzaven amb Stravinsky. Ja fins i tot comença a fer mandra haver de recordar d’on venim, i per això resulta còmic veure tants estimats amics boomers caient en la trampa, incapaços de dissociar el gust personal, la identitat que tots arribem a construir al voltant de la música, del reconeixement fred d’un tsunami sonor que ja no hi ha qui l’aturi i que marcarà els temps que vindran.

La comercialitat pot tornar a ser innovadora, i aquí, Rosalía és un espatarrant vers lliure que preserva el seu do per desconcertar. Podem lamentar que hagi abandonat el flamenc i s’hagi llançat als braços de la llatinitat tropical, com si hagués nascut a San Juan de Puerto Rico i no a Sant Esteve Sesrovires, però, escolti, les genialitats neixen on els dona la gana. Seguir les seves passes ja és un espectacle, i no podem ser sinó simpàtics amb una artista que aquests dies tria, per enregistrar un vídeo, la soferta capital d’Ucraïna, Kiev.