
ARA A PORTADA

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, calculadors i resilients, saben que se la juguen i molt. Aquest cop, si cometen errors greus o, simplement, si tenen mala sort, poden veure esgotat el seu crèdit. Cada partida té la seva importància. La imatge d'un govern superat pels esdeveniments, fregant el col·lapse, ha sobrevolat aquests dies un cel que sempre és més difícil d'assaltar del que sembla. Davant dels seus homòlegs europeus, però, Sánchez va guanyar capital polític plantant cara al nord. Avui, Iglesias ha obtingut un bocí d'èxit.
La coalició avança a trompades i enmig d'una pandèmia. No és poc. Els perills poden resultar excessius al final. Però en política, ja se sap, duren més els acords de conveniència que els altres. I la situació no deixa gaire marge per una ruptura entre els dos socis, que davant d'un enemic temible com és el coronavirus, es necessiten. El consell de ministres ha escenificat que PSOE i Podem estan governant junts, i no es poc.
Per la seva banda, l'oposició de dretes espera a la cantonada. El líder del PP, Pablo Casado, modula el seu discurs per evitar la imatge d'un líder sense escrúpols ni sentit d'estat, mentre calcula els seus moviments i va incrementant poc a poc el seu to crític, a l'escalf d'una crisi de resultat incert però que deixarà un escenari de gestió complicada. Tampoc per la dreta serà fàcil el demà que s'albira. Els arguments liberal-conservadors patiran davant els missatges socialdemòcrates.
Ha estat també una imatge símbol, que ha recordat, ja es veurà si només com una imatge efímera, que l'espanyol és un govern de coalició, que vol dir una manera de governar diferent a la que ha estat habitual. Una fotografia d'un aparell de poder inèdit, en el qual el soci petit ha recordat que també hi és.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.