Opinió

Si no votes, després no et pots queixar

«L’abstenció és una primera acció alliberadora, íntima, de reafirmació personal, quan no hi ha alternatives viables»

Maria Vila Redon
26 de maig del 2023
He crescut amb la idea que participar en les eleccions és un deure cívic que no es pot transgredir, una obligació que –amb més o menys entusiasme– calia complir sempre. Perquè, si no votes, després no et pots queixar. Perquè sempre n’hi ha uns que no són tan dolents com els altres, no fotem, i si tu no hi vas, ells tornen. S’ha de votar, Maria. El vot ha costat molt d’aconseguir, hi ha gent que ha mort perquè tu puguis anar a votar. Etcètera. 

I no: l’abstenció és una opció electoral tan legítima com qualsevol altra. De fet, ara mateix, per a un independentista és segurament l’opció més lliure de totes. Des de l’inici del mal anomenat procés, el nostre vot ha estat objecte de mercadejos diversos, i la distància entre el que es deia i el que es feia va acabar sent insalvable. El xantatge ha pres, durant aquest temps, totes les formes possibles: si el teu suport no era cec i acrític, si no acudies a totes les cites electorals disposat a votar-los (primer perquè farien la independència, després perquè simplement eren els nostres), el conflicte quedaria enterrat per culpa teva i l’estat en sortiria victoriós. 

En aquesta campanya la qüestió nacional no s’ha fet gens present, i en realitat és millor que sigui així i que aquesta part del mercadeig hagi quedat fora de l’equació. Ara són una mica més humils en els seus missatges i cal votar-los simplement perquè els altres són pitjors. Però jo segueixo rebutjant la idea de votar-los només perquè són els nostres perquè, per a mi, ni les eleccions ni la política no són un partit de futbol. 

Després, és clar, hi ha el record de la pandèmia, que jo encara tinc molt present i m’impedeix votar cap partit que validés aquell estat d’alarma ignominiós sense alçar la veu en cap moment. Partits que van lliscar alegrement i sense contradiccions pel tobogan de l’autoritarisme amb el pretext de “posar la vida al centre”, que no volia dir res. 

Amb tot, i en aquest context, abstenir-se és un acte de llibertat. No vull contribuir, amb el meu vot, a perpetrar unes dinàmiques viciades que empobreixen els debats públics i degraden la política. No és que, abstenint-me, no em prengui seriosament la democràcia: precisament perquè me la prenc seriosament, l’única cosa que puc fer és no anar a votar. Avui dia, res no els castiga tant com un món aliè a les seves argúcies, una desconnexió progressiva de tot el que fan i el que representen per, de mica en mica, anar construint alternatives. L’abstenció els fa mal encara que puguin seguir mantenint les quotes de poder, perquè els desarma a poc a poc: per això aquests darrers dies els diaris s’han omplert d’articles que alerten dels mals de no anar a votar. 

I els més porucs, que no pateixin: més enllà del matís estètic, cap dels candidats que podrien tenir opcions de governar faria res de gaire diferent del que ha fet Ada Colau en els darrers 8 anys (o qualsevol altre alcalde o alcaldessa en qualsevol altra ciutat gran). No hi ha, en aquest sentit, cap opció millor que una altra, per molt que els partits insisteixin a prendre distàncies. 

L’abstenció és una primera acció alliberadora, íntima, de reafirmació personal, quan no hi ha alternatives viables. Comença a ser hora que exigim votar amb una mica d’entusiasme.

Advocada. Escric i xerro on em deixen, i com a bona catalana faig coses. Em molesta especialment que les circumstàncies m'obliguin a defensar posicionaments que en una situació de normalitat no defensaria, però suposo que ja es tracta d'això. Viure és prendre partit, i a vegades m'espanto si veig que em modero.

El més llegit