Sopa de Cabra, després del rock'n'roll
«Un rock serè i una mica espiritual, que té més a veure amb l'emoció, la filosofia i l'observació del món que no pas amb les disbauxes del carrer i la carn»
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
La gran onada és el disc menys rock'n'roll de la història de Sopa de Cabra, tot i que no deixa de ser alhora un àlbum de rock, perquè aquesta etiqueta engloba moltes més expressions i matisos estilístics. Un rock serè i una mica espiritual, que té més a veure amb l'emoció, la filosofia i l'observació del món que no pas amb les disbauxes del carrer i la carn. Sense 'riffs' de guitarra de llibreria, acollint-se als mitjos temps i als ambients elaborats, i atrevint-se a tocar grans temes universals: la fragilitat de les relacions humanes, la consciència col·lectiva del bé, el trànsit dels temps i dels cicles culturals, la capacitat de posar-te en el lloc de l'altre.
Continuen sent cançons, i desprenen un alè pop, amb tornades dignes de sumar-se a les fites de la banda, com les d'Em trenques el cor (aquesta, amb arrencada rockera) i 'Entendre l'amor'. Hi trobem aquí senyals gens corrents en un disc de Sopa de Cabra, com la subtil guitarra 'afro', amb ressons de Paul Simon, i els minimalistes 'beats' de 'Farem que surti el sol'. I és com si Gerard Quintana hagués acabat trobant allò que buscava fa setze anys a 'Les claus de sal', treball en solitari on explorava camins lluny de la sonoritat més canònica de Sopa. La justícia còsmica, quina si no quan parlem de qui parlem, haurà volgut que ho hagi aconseguit de la mà de Josep Thió i dels altres companys de grup.
És possible que, en un parell de generacions, el rock hagi passat de ser massa modern perquè agradi als teus pares a massa vell perquè engresqui els teus fills i, encara que la sensibilitat no té edat, 'La gran onada' pot ser una obra abocada al consum dels qui han crescut amb Sopa de Cabra. Però, si és així, que s'haurà de veure, cal remarcar l'honestedat de la banda a l'hora de no pretendre semblar el que ja no és, i de desinteressar-se per eternitzar els vells rituals del rock'n'roll si ja no s'hi senten reflectits. Més encara quan som a un país on la música en viu passa tan sovint per les festes majors, escenari del qual Sopa de Cabra abdica a consciència.
I al capdavall, si prenem en consideració el conjunt de la seva carrera (pensem en Sss..., en Nou o en Cercles), convindrem que quedar-se clavats a un mateix lloc no ha fet mai per ells. Sí, hem de concloure que La gran onada, amb la seva lluminositat melòdica, els seus plans sonors aventurats i la seva tènue mística, no és sinó un disc genuïnament Sopa.
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.