Sorpresa artificial

«Deu ser que vivim atrapats en un bucle. I cap dispositiu informàtic ens mostrarà la sortida»

08 de desembre de 2022

Lee aquí la versión en castellano del artículo de Jonathan Martínez.

Sòcrates diu en un diàleg de Plató que la sorpresa és la llavor de la filosofia
, així que m'he proposat llegir la premsa amb sorpresa. Llegeixo, per exemple, que una aplicació anomenada ChatGPT utilitza la intel·ligència artificial per respondre les nostres preguntes amb una precisió enciclopèdica. La informàtica ha avançat a tanta velocitat que no m'estranyarà el dia que els robots governin la Terra, però avui m'he proposat sorprendre'm per molt banals que em semblin les notícies.

Llegeixo en una columna veïna que un comando ultradretà alemany planejava prendre el Reichstag i enderrocar el govern. De sobte he recordat l'assalt al Capitoli fa tot just un any, l'enrabiada del president Trump i l'horda de feligresos republicans revoltats amb disfresses irrisòries. Després d'aquell sainet, serà difícil que una temptativa colpista em pugui sorprendre. De fet, la d'ahir no és ni de bon tros la primera batuda antinazi a Alemanya.

Al parlador de les xarxes socials, algú pronostica que ChatGPT acabarà amb les redaccions escolars. La destresa expressiva de la intel·ligència artificial és tan convincent que cap professor serà capaç de detectar el frau. De sobte il·lumino una idea perversa. Vaig a la pàgina web de ChatGPT i va fer una breu conversa amb l'ens cibernètic. "Podries escriure per mi un article de tres mil caràcters sobre la detenció d'una cèl·lula ultradretana a Alemanya?".

Durant uns segons d'incertesa, la pantalla del meu ordinador continua sense resposta. Començo a creure que la IA no funciona. Aleshores, quan estic a punt de donar-me per vençut, ChatGPT em serveix un text basat en uns fets ficticis, però amb un estil tan precís que tot sembla més real que la mateixa realitat. Tot i que el pla ha estat frustrat, l'amenaça d'un cop d'estat ultradretà a Alemanya encara existeix. La policia ha exhortat la població a estar alerta i a seguir les recomanacions de seguretat establertes pel govern.

La sorpresa filosòfica de la qual parlava Sòcrates comença a fluir per les meves venes. Què passaria, li pregunto a ChatGPT, si un grup de militars franquistes enderroqués el govern de Pedro Sánchez? Podria desembocar a una guerra civil. I si Pere Aragonès declarés la independència unilateral de Catalunya? Desencadenaria una resposta desproporcionada per part del Govern espanyol. I si PP i VOX tinguessin majoria? Ressorgiria l'independentisme.

Reconec que m'he deixat captivar però de seguida desemmascaro la impostura. La intel·ligència artificial, per molt que m'embalés amb les seves frases raonables, no ha fet altra cosa que reciclar esdeveniments del passat per oferir-me'ls com a novetats. Potser per això ja no em sorprenen les notícies. Perquè no són res més que la repetició infinita dels mateixos vells sobresalts. Deu ser que vivim atrapats en un bucle. I cap dispositiu informàtic ens mostrarà la sortida.