
ARA A PORTADA

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
El problema del sobiranisme no és només, com es diu, la por a "dir la veritat". És també la suma de càlculs de tots els actors en joc. Amb un panorama de cicle electoral imminent -amb la gran batalla de Barcelona en joc- i una multiplicitat de lideratges, ningú se sent prou fort i afloren totes les contradiccions. Una de les lliçons de l'1-O va ser copsar amb quin Estat feia un pols la Catalunya democràtica i sobiranista. Un any després, per força s'ha d'haver après alguna cosa. L'alternativa de l'independentisme de carrer també ha mostrat les seves enormes insuficiències i cau en la retòrica que vol denunciar.
Cal tenir present que el tacticisme tenalla propis i estranys. Si al sobiranisme li costa superar els càlculs a curt termini, la política espanyola viu instal·lada en l'estrès permanent sense un mínim horitzó. Una dreta histèrica que sembla obsedida tan sols en els sondejos, amb PP i Ciutadans espantats per la irrupció de Vox, i un executiu a la Moncloa amb un marge de maniobra estret i que tem tot mínim moviment per no caure a l'abisme. Però l'escenari d'un acusat gir a la dreta a Espanya (en un ambient europeu enrarit, convé no oblidar-ho) no pot ser negligit pels partits democràtics catalans.
Amb perspectiva més llarga, o si més no més serena, el sobiranisme hauria d'aturar-se i respirar fons per combatre el mareig. L'1-O va ser una victòria de la Catalunya democràtica... si se sap gestionar. El desgavell d'aquests dies seran una anècdota si es prenen decisions serioses. Mai l'independentisme havia tingut la força que té ara i cal aprofitar-la. Altra cosa és l'hegemonia política i cultural. Però això requereix temps, talent i un context favorable. I entendre la importància del mentrestant.
Mentre el Govern i els dirigents sobiranistes visquin pendents de les xarxes, temorosos a cada moment de la reacció del purisme, el futur immediat es farà inhòspit. Si les forces independentistes centrals no es posen d'acord en què volen (la República?, un acord amb l'Estat?, la llibertat dels presos?), com assolir-ho i amb qui, el camí al sobiranisme -més llarg del que voldria la Catalunya convençuda- es pot fer escàpol.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Et pot interessar
- Superar el tacticisme i fer política · Opinió · Nació Digital
-
- Iniciar Sessió
- Subscriu-t'hi
- Newsletter
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.