Tolerància zero a la corrupció

09 de febrer de 2015
L'any 2014 la Generalitat va obtenir la màxima puntuació en l'índex de transparència de les comunitats autònomes. Tot això, és fruit de la implementació de les 51 mesures que el president Mas proposava en matèria de transparència i regeneració democràtica. Mesures com la creació del portal de la transparència; la publicació de les retribucions dels alts càrrecs i personal de confiança del Govern; la publicació al portal de la transparència de totes les adjudicacions de contractació pública corresponents a la plataforma de contractació pública; l'elaboració d’un codi de conductes ètiques i pràctiques recomanables en la contractació pública en col·laboració amb organismes com l’Oficina Antifrau; i constitució del comitè d’ètica de la contractació pública de la Generalitat.

Una de les mesures proposades, era l'elaboració de la Llei de la transparència, que el Parlament ha aprovat a finals del 2014. Catalunya disposa, doncs, d'una Llei de transparència, accés a la informació i bon govern. Una de les lleis més importants que ha fet el Parlament i que millora amb escreix la qualitat democràtica del país, i que ens equipara amb la resta de països de llarga tradició democràtica. Després de gairebé dos anys de treball intens, neix fonamentalment amb l’objectiu de ser, sobretot, aplicable i donar compliment a la demanda ciutadana de major transparència sobre el funcionament, tant de l’activitat com de la gestió dels recursos públics, de les administracions i processos de presa de decisió.

Són nous temps per a la política i, per tant, són també necessaris nous reptes que portarem endavant, com ara un futur canvi de paradigma en la relació ciutadà-administració, que es vertebra al voltant de tres grans principis que en conformen la seva base i estructura per garantir la transparència de l’activitat de l’administració pública catalana, sigui local o autonòmica. La informació sobre les administracions públiques passa a mans del ciutadà i estarà a internet gràcies al nou Portal de la Transparència a Internet. A més a més, tothom que rebi diner públic, tindrà l’obligació d’informar sobre tots els contractes i convenis.

Tot això està regit per uns principis bàsics de bon govern, perquè l'activitat pública es porti a terme en les millors condicions i per fer possible que els interessos públics siguin servits amb objectivitat, neutralitat i imparcialitat per part del servidors públics, i especialment els alts càrrecs, els quals han de ser desenvolupats mitjançant codis ètics i de bona conducta.

No en tenim cap dubte que aquesta Llei de transparència suposa un pas més cap a la tolerància zero en matèria de corrupció. Però aquest no ha de ser ni és l'únic àmbit en el qual s'ha d'avançar i s'ha avançat. Com deia el Síndic de Greuges, la Llei de transparència és un encert, però no ha de deixar els parlamentaris parats en aquest punt sinó que convida a avançar.