Torna la grip?

«El seguiment del SARS-CoV-2 i de la grip durant les pròximes setmanes ens permetrà donar resposta a la hipòtesi actual i decidir canvis en l'estratègia de la Covid-19»

21 de març de 2022
La pandèmia del SARS-CoV-2 continua amb un repunt de casos declarats la darrera setmana a nivell internacional, però la novetat epidemiològica és la presència creixent, encara que moderada i amb poca afectació clínica fins al moment, dels virus causants de la grip estacional.

Aquest fet pot ser significatiu, ja que durant els anys 2020 i 2021 la Covid-19 va desplaçar la grip estacional sense els brots epidèmics habituals anuals durant els mesos freds. Podria ser un signe de final de la pandèmia actual i de la incorporació del SARS-CoV-2 com un virus més del causant de les infeccions respiratòries agudes. Les pròximes setmanes són claus per confirmar la tendència actual.

Més de 470 milions de casos s'han notificat d'infecció SARS-CoV-2 en l'àmbit mundial i 6 milions de persones mortes (1,2%) de la Covid-19. Hi ha infradiagnòstic en les dues dades per falta de confirmacions especialment en la primera onada i per les febleses dels sistemes de salut a una part important d'estats del món.

L'evolució de la pandèmia era decreixent des de final de gener, però ha repuntat les darreres dues setmanes. La setmana del 7 al 13 març va tornar a créixer un 8%, però la mortalitat va baixar un 17%. El creixement més rellevant és al Pacífic Oriental amb un increment de casos del 29% i de la mortalitat del 12% sobretot entre població major d'edat sense vacunació o amb pautes incompletes. A Europa, els casos creixen un 2% però la mortalitat baixa un 23%. La vacunació ha arribat al 58% de la població mundial, el 65% almenys ha rebut una dosi i el 19% ja té dosi de reforç. Al continent americà el 78% de la població està vacunada, a Àsia-Oceania el 76%, a Europa el 68%, Orient Mitjà el 54% i a l'Àfrica el 19%.

Els sistemes de vigilància de la grip de l'Organització Mundial de la Salut indiquen que el virus de la grip A circula a l'hemisferi nord, especialment a Europa i Amèrica del Nord, encara que també a Argentina i Uruguai. Les taxes són baixes amb creixement els darrers dies. Desconeixem l'impacte de la guerra a Ucraïna i el gran nombre de desplaçats en la transmissió de la grip, del SARS-CoV-2 i d'altres infeccions respiratòries agudes. Les dades de la Covid a Catalunya indiquen que continuem en nivells alts decreixents però estabilitzats de SARS-CoV-2 i descens progressiu de la gravetat i de la mortalitat.

La grip a Catalunya està present a nivells baixos, però s'estan incrementant els aïllaments de virus de la grip en el sistema de vigilància epidemiològica sentinella (en els centres d'atenció primària i farmàcies comunitàries) en població sana i en els casos d'infeccions respiratòries agudes hospitalitzades. Entre les mostres sentinelles nasals de població sana hi ha més presència de virus de la grip que de SARS-CoV-2, però la majoria de brots són de virus de la Covid. 200 brots de SARS-CoV-2 versus 2 de grip la darrera setmana. Fins al moment, poca repercussió clínica. Les infeccions respiratòries agudes actuals afecten sobretot a menors de 5 anys.

Les dades declarades acumulades de la pandèmia a Catalunya ens diuen que un terç de la població catalana ha estat en contacte amb el virus i 26.802 persones mortes de Covid-19 (1,08% de mortalitat). Sabem que hi ha un biaix a la baixa de les dades de positius, ja que en la gran primera onada no disposàvem de tests diagnòstics i el gran nombre de persones asimptomàtiques.

Estem amb nivells epidèmics d’infecció per SARS-CoV-2 amb una incidència de 7 dies de 285, de 14 dies de 601, el risc de rebrot de 556, la taxa de reproducció de contagi de 0.96%, el nombre de positius de les proves de l'11%. Unes 3.200 persones positives a la setmana (22.345 la setmana del 7 al 13 de març). La gravetat i la mortalitat decreixents. El nombre de persones a les UCI de 111 i el total d'hospitalitzades de 962.

El 82% de la població catalana amb vacunació completa SARS-CoV-2 i el 42% amb dosi de reforç. El 94% de vacunació complerta en majors de 80 anys, superior al 90% entre 50 i 79 anys, superior al 80% entre 12 i 49 anys i 21% entre 5 i 11 anys.

El 59% de la població catalana sentinella de més de 59 anys està vacunada de la grip estacional, el 78% dels majors de 80 anys i 61% entre 65-79 anys. Recordem que la vacunació anual de la grip es recomana a persones de més de 59 anys, a persones amb vulnerabilitat immunològica de qualsevol edat, embarassades i personal sanitari i essencial. Estudis preliminars dels virus influença (grip) actualment circulants a escala europea indicarien que la variant del virus A majoritària no estaria inclosa en la vacunació de la tardor, encara que sol haver-hi immunitat creuada.

El seguiment del SARS-CoV-2 i de la grip durant les pròximes setmanes, durant el mes d'abril, ens permetrà donar resposta a la hipòtesi actual i decidir canvis en l'estratègia de la Covid-19.
  1. Estem davant del final de la pandèmia i el SARS-CoV-2 tindrà un comportament similar a la resta de virus que generen infeccions respiratòries a la tardor-hivern?
  2. La variant habitual del SARS-CoV-2 serà un coronavirus que generarà infeccions respiratòries de vies altes com l'òmicron actual o coexistiran diferents variants amb diversitat de patologia, pneumònia, vasculitis, inflamació sistèmica, síndrome gripal?
  3. La grip estacional al llarg de l'any 2022 i en la temporada de fred 2022-2023 tindrà el comportament habitual? Quines seran les indicacions de vacunes de la grip i  SARS-CoV-2?
  4. Quines seran les recomanacions científiques de les vacunes enfront de les infeccions respiratòries agudes per la temporada 2022-2023?
  5. És prudent deixar les mascaretes a l'interior durant les pròximes setmanes per la coexistència de SARS-CoV-2, grip i altres infeccions respiratòries? Recomanarem en el futur mascareta a l'interior en mesos de fred per disminuir la transmissió?
  6. Podem passar ara la vigilància epidemiològica individual de la Covid-19 a vigilància poblacional similar a la resta d'infeccions respiratòries agudes?
  7. Cal fer test per fer diagnòstic diferencial dels diferents virus causants de les infeccions respiratòries agudes a les persones sanes o amb símptomes lleus?
Estem probablement a prop de poder donar respostes amb més certeses a totes les qüestions plantejades. Cal prudència, rigor en la presa de decisions.