
ARA A PORTADA
-
«Si no afecta els interessos financers de la UE, el TJUE no pot qüestionar l'amnistia» Bernat Surroca Albet
-
L'enèsim ajornament de l'oficialitat del català a Europa comença a irritar Espanya Lluís Girona Boffi
-
-
Educació al punt de mira: sindicats, docents i oposició reclamen mesures pel fiasco del procés d'adjudicació Neus Climent
-

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
Altra cosa és plantejar-se si un nou canvi en la direcció policial en tan poc temps -el cinquè des del 2017- és el millor en un àmbit tan delicat com el dels Mossos. El Govern no ha sabut transmetre fins al moment prou imatge de robustesa i estabilitat, i caldrà veure si la remodelació de la cúpula policial hi ajuda. En tot cas, sí que és necessari que direcció política d'Interior i cos dels Mossos treballin plegats en un clima de confiança, cosa que fins ara no s'havia aconseguit.
Més enllà de l'impacte que tingui la decisió, la figura de Trapero va mostrar alguns trets que han caracteritzat l'actuació d'una àmplia franja de l'independentisme, la més abocada a l'entusiasme. Durant un temps, el major va ser vist com "el nostre capità", l'home al servei de la Generalitat que la tardor del 2017 estava disposat al que calgués per posar els Mossos a les ordres del Govern nostrat. La prudència amb què la policia catalana va actuar l'1-O va enviar missatges potser mal interpretats des del gruix del sobiranisme. Els atacs embogits d'una part del búnquer mediàtic i polític espanyol -poc acostumat al que és una policia moderna i de paràmetres europeus- contra el major van contribuir a desdibuixar la fotografia precisa dels fets.
Després, de cop i volta, el judici a Trapero va fer que molts caiguessin del cavall. El policia fidel i patriota es va desvetllar com el que era: un bon professional, i alhora disposat a complir les ordres que li vinguessin per via ordinària i a fer complir la llei -ai las!- espanyola. Encara que això passés per la detenció del president de la Generalitat i el govern en ple. Per molts, l'heroi va esdevenir en traïdor. Però Trapero no va ser mai ni una cosa ni l'altra. Tan sols era i és un bon policia, però d'un perfil que no satisfà massa els sectors més esquerranosos de la societat ni els més unilateralistes.
L'independentisme ha caigut de forma massa reiterada en el voluntarisme, forçant la realitat, en ocasions d'una manera un xic pueril. El cas del major Trapero és també un xoc amb la crua veritat dels fets, que solen desmentir les mitificacions apressades, com també les condemnes i les indignacions absurdes com les que va generar el testimoni fred del cap policial a l'Audiència Nacional.
En un altre sentit, és d'esperar que els canvis als Mossos no tornin a donar la raó als qui, des de Vicens Vives, han assenyalat la difícil convivència de cert catalanisme amb els estris propis i més descarnats d'un estat, com és la policia. Precisament el poder coercitiu -que inclou a vegades intervencions contundents i repressió- és un dels instruments d'un estat, que és el que el sobiranisme assegura que vol construir.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.