Els taxistes de Barcelona s’han mobilitzat de nou aquesta setmana contra Über. No és la primera vegada. El sector ja porta mesos protestant contra la irrupció a Catalunya de 3.000 noves llicències de cotxes de lloguer amb conductor (VTC). A les manifestacions s’hi afegeixen cada cop més milers de taxistes per exigir a les administracions que parin els peus a l'empresa nord-americana. L'aturada a la capital catalana va tenir el suport d'una desena d'entitats del sector. Tots reclamen “garanties" per continuar amb el seu lloc de treball i que la plataforma virtual no els mengi el terreny.
Aquesta setmana també s’ha anunciat la nova inversió que Amazon farà en els propers mesos a Catalunya. Un exèrcit de robots compartirà espai amb els més de dos mil treballadors que tindran les plantes de El Prat i Castellbisbal. Els robotes, en total uns 3.800, estalviaran desplaçaments i agilitzaran les comandes. Adam Sedó, portaveu de la companyia a Espanya, m’explicava que els treballadors fan les tasques d’inspecció de qualitat dels milions de productes que tenen emmagatzemats. Mentre que els robots es desplaçaran pels magatzems, ubicant i recollint el gènere que se’ls demana a través de sistemes digitalitzats.
"Amb el sistema Amazon Robotics podem atendre les comandes amb més rapidesa, tenir més demanda, guanyar espai i obtenir-ne més ingressos". Com tenen més demanden, necessiten més treballadors. Amazon contractarà 500 persones més en els pròxims mesos, a banda dels 1.500 contractes indefinits existents. “Es crearan també un centenar de llocs per a especialistes en analítica de dades, gestió de la demanda informatitzada, enginyers de robòtica, experts en intel·ligència artificial, etc", afegeix Sedó.
Estem en un període de transició cap al que ja s’anomena la quarta revolució industrial, on la digitalització massiva dels processos productius obrirà nous camins professionals però també reduirà dràsticament els llocs de treball ocupats fins ara. Les màquines, guiades per la intel·ligència artificial, faran mil vegades millor i més de pressa tasques tedioses, feixugues i repetitives.
S'argumenta que això significarà una major producció, més rendiment econòmic i més contractació però amb diferents condicions de les d'ara. Potser jornades laborals més curtes. Que països altament robotitzats, com Corea del Sud o Alemanya, tenen una baixa taxa d'atur. Über, Amazon i Seat (amb els seus cotxes autònoms) són només una avançada del món de la pròxima dècada.
Els avenços tecnològics sempre van acompanyats de temors, mobilitzacions i protestes perquè les pèrdues són més fàcils de detectar en el present que els guanys, que s’aprecien dècades més tard. Però el futur que entre tots estem creant no es pot aturar. Caldran professionals especialitzats en àrees que fins fa ben poc no existien i màquines perfeccionades per assolir tasques que, fins fa ben poc, les fèiem els humans.