
ARA A PORTADA
-
«Si no afecta els interessos financers de la UE, el TJUE no pot qüestionar l'amnistia» Bernat Surroca Albet
-
L'enèsim ajornament de l'oficialitat del català a Europa comença a irritar Espanya Lluís Girona Boffi
-
-
Educació al punt de mira: sindicats, docents i oposició reclamen mesures pel fiasco del procés d'adjudicació Neus Climent
-

- Eduard Voltas
- Periodista i editor
El retorn físic de Puigdemont i la resta d’exiliats serà, quan es produeixi, un gran èxit de l’estratègia de negociació amb el govern espanyol, menystinguda i insultada per Junts i el seu univers mediàtic i civil durant anys, però finalment assumida i practicada per Puigdemont en persona. Un èxit polític i humà, i una demostració que l’independentisme encara té capacitat d’imposar la seva agenda si aquesta es basa en una anàlisi realista de la relació de forces de cada moment. Cridant consignes des de dalt de la muntanya no es transforma la realitat. Baixant al pla a embrutar-se les mans assumint contradiccions, sí. Els indults, la reforma del Codi Penal i l’amnistia en són la prova: sense investir dues vegades un president del 155, no haurien estat possibles.
És més que previsible que Puigdemont i Junts jugaran tàcticament –i legítimament–amb la qüestió del retorn del president de la manera que més els convingui per mobilitzar els votants, incloent-hi, si cal, provocar una detenció en plena campanya comptant que la llei d’amnistia acabarà obligant el jutge a deixar-lo anar. En un context electoral, seria ingenu demanar una altra cosa. Cops d’efecte a banda, una cosa és segura: Puigdemont no torna per “complir el mandat de l’1 d’octubre”, perquè té uns acords amb el PSOE idèntics als d’ERC. Això vol dir que, si guanya i és investit, el president de la DUI acabarà gestionant Rodalies i negociant amb Madrid el millor finançament de la història. Un Puigdemont restituït, però autonòmic. Traca final amb llufa per a l’aventura èpica de l’exili.
Nascut a Barcelona (1970), és periodista i editor. Ha estat redactor i cap de redacció a la revista El Temps (1991-1997), i ha dirigit les revistes Descobrir Catalunya (1997-2000) i Sàpiens (2002-2003). Cofundador del Grup Cultura 03, del qual va ser director de continguts. Ha estat vicepresident segon d'Omnium Cultural i secretari de Cultura de la Generalitat (2006-2010). Va exercir la docència a la Facultat de Comunicació Blanquerna durant vint anys (1997-2017). Actualment, és directiu a l'empresa privada i col·labora en diversos mitjans de comunicació. El podeu seguir al canal de Telegram.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.