
ARA A PORTADA
-
El PSC tornaria a guanyar les eleccions i es veuria poc afectat per la corrupció de Madrid Ona Sindreu Cladera
-
-
Illa garanteix a ERC que la Hisenda catalana recaptarà tots els impostos, però «amb seguretat» Bernat Surroca Albet
-
Els inspectors d'Hisenda es revolten contra el nou finançament: «És la desaparició de l'Estat» Lluís Girona Boffi
-

- Pep Martí i Vallverdú
- Redactor de Política a Nació
La Transició la van pilotar els sectors més reformistes de la dictadura. Això i el fet que Franco morís al llit va assenyalar els límits del canvi polític i va convertir en pura especulació el debat entorn reforma/ruptura. Però la consolidació de la monarquia postfranquista, de la correlació de forces en el món econòmic i judicial, i de la influència d'institucions com l'Església van exigir concessions substancials als fills dels perdedors de la Guerra Civil. En alguns aspectes, fins i tot, l'audàcia d'Adolfo Suárez va ultrapassar els límits estrictes d'un primer pla transitiu més lent i conservador. Si no, no s'entén la ràpida legalització del PCE ni la recuperació de la Generalitat suprimida.
La deriva reaccionària en la interpretació de la Constitució és un procés que s'arrossega des dels anys triomfants de l'aznarisme. La recentralització de l'Estat en tots els ordres va assenyalar també una regressió evident, malgrat els anys de Rodríguez Zapatero, un altre intent -contradictori i mancat- d'eixamplar el marc del règim. Després, l'emergència del 15-M i, especialment, el procés sobiranista a Catalunya van tornar a fer tibar les costures del sistema, que va respondre amb l'abdicació del rei i, més tard, amb la repressió contra l'independentisme.
Si en els finals dels setanta l'Estat es va veure obligat a recular davant les oposicions, ara no és així. La defensa de la Constitució ha esdevingut bandera dels sectors més intransigents, fins al punt que molts anomenats constitucionalistes són hereus dels nuclis involucionistes que van veure amb hostilitat la Carta Magna. Amb la monarquia ha passat si fa no fa igual. És en els rengles de la dreta més carrinclona i entre un reduït reducte de cortesans on la institució monàrquica troba ara més valedors, el que potser hauria de preocupar els monàrquics sincers.
Es dona el cas que ha estat precisament la conducta del rei emèrit, que els anys vuitanta i noranta va establir una sòlida aliança amb els governs del PSOE, qui ara personifica l'allunyament entre la Corona i els sectors més progressistes del país. En el cas de Catalunya, ha estat l'actitud intransigent de Felip VI la que ha erigit un mur ja infranquejable amb la Casa Reial.
L'actitud insensible de l'emèrit pel que fa als seus escàndols de tot tipus ha provocat una forta esquerda fins i tot amb el PSOE, tradicional aliat. La gran pregunta és fins a quin punt una institució com la monarquia pot subsistir amb la gran majoria de la societat catalana i gairebé mitja Espanya sentint-se'n del tot aliena. Una monarquia pot resistir emparada per l'Espanya més rònega, però difícilment podrà subsistir sense renovar els seus suports.
Nascut a Barcelona el 1964, forma part de Nació des del 2015. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Història Contemporània) per la UAB. Va estar molts anys al setmanari El Triangle, on va escriure bastant sobre temes d'Església. Abans, havia treballat a l'Arxiu Central del Departament de Governació. Ha escrit una biografia d'Antonio Maura (Ediciones B), una de breu de Josep Tarradellas (Fundació Irla), una història del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i un recull d'entrevistes fetes a Nació (Catalunya, cap on vas?). El darrer llibre ha estat Els que manen, amb Miquel Macià, sobre 50 nissagues catalanes amb poder.
Et pot interessar
- Els BRIXS ampliats, la UE i Trump Antoni Segura Mas
- La immigració, els serveis públics i Jordi Graupera Miquel Puig
- Les elits han de pressionar Pep Martí i Vallverdú
- L'Aran, singularitat nacional Carme Vidalhuguet
- Iniciativa pública Josep Huguet
- Tindrem més habitatge disponible de lloguer? David Garrofé
- Una monarquia presonera dels cortesans · Opinió · Nació Digital
-
- Iniciar Sessió
- Subscriu-t'hi
- Newsletter
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.