Veredicte popular: culpable
«A la música popular, a vegades és fins i tot més important ser bona persona, o semblar-ho, que no pas fer grans cançons»
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
Aquí hi rauen dues qüestions. Una, la de la pressió social al voltant d'un fet del qual ningú no en té la menor idea (perquè ni el lector ni un servidor érem allà quan representa que van passar aquelles coses tan lletges), però les connotacions del qual ens conviden a apostar instintivament per l'opció que creiem dominant en el nostre ambient. Els abusos a menors han esdevingut una qüestió hipersensible, i davant de certes imputacions sostingudes en els mitjans (o a les pantalles, com el recent documental Leaving Neverdland, sobre Michael Jackson), a l'acusat se li gira feina, ja que s'hi posi com s'hi posi passarà a fer automàticament cara de culpable i tot allò que digui accentuarà encara més la ira popular.
Mala peça al teler, quan ets innocent (si és el cas) d'un afer que toca un nervi sensible de l'opinió pública: fins i tot en el cas que siguis exculpat pel jutge, l'estigma potser t'empaitarà tota la vida. Amic lector, si mai ha de delinquir, faci-ho en una especialitat que no estigui de moda.
Això és el que ha passat amb l'autor de Thriller, ja que sembla que haver estat declarat "no culpable" l'any 2005 per un tribunal nord-americà no tingui cap mena d'importància. Aquesta setmana ha fet deu anys que Jackson va traspassar, i en els mitjans i a les xarxes s'han pogut escoltar i llegir més escarafalls especulatius sobre la seva vida privada que no pas recordatoris de la rellevància artística. Molt de groc, molta acusació histèrica, molta banalitat i molta incapacitat de reconèixer el talent, que és allò que ens distingeix de les bestioles.
L'altra discussió bascula al voltant d'un vell debat: el gran artista, ha de ser, a més, un model de comportament? És bonic pensar que totes dues coses poden trobar-se, que l'obra que toca l'eternitat amb la punta dels dits només pot haver estat feta a partir de la bondat suprema i la puresa d'esperit. Però també són formosos els contes de fades (fins i tot els que són molt heteropatriarcals) i no ens els creiem pas al peu de la lletra. És possible que la resistència a dissociar l'obra del tarannà, el creador del ciutadà, tingui a veure amb una necessitat d'adorar ídols, figures integralment admirables.
A la música popular, a vegades és fins i tot més important ser bona persona, o semblar-ho, que no pas fer grans cançons. Aquestes són les virtuts que destaquen sovint els admiradors de molts cantants de rock, folk o mestissatge. "És autèntic". Michael Jackson era un freak notable. Potser, d'aquella mena de genis als qui preocupa poc caure bé a tothom. I a més era una estrella a qui li sortien els milions per les orelles, senyal definitiu de la seva rematada culpabilitat.
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.