
Aquesta setmana un amic m'explicava que, estant de visita a Sant Vicenç dels Horts, uns coneguts havien insistit a ensenyar-li la casa on viu Oriol Junqueras com si fos el símbol d'alguna cosa transcendent. Quan li ho comento riu, però no s'estranya. Oriol Junqueras (Barcelona, 1969) és un polític que sembla buscar l'adhesió, més que l'admiració i això l'ha portat a liderar -de moment- les enquestes.
- Tots els sondejos insisteixen a donar-los a vostès com a guanyadors de les pròximes eleccions...
- L'únic important és la voluntat de la gent expressada a les urnes el 25 de novembre i el fet que hi ha una majoria clara al Parlament de Catalunya que es va comprometre en un pacte d'estabilitat que està vigent. El que hem de fer és utilitzar aquesta majoria parlamentària per garantir que els ciutadans puguin decidir el seu futur. El que diguin les enquestes és irrellevant.
- Irrellevant institucionalment, però no per als partits polítics.
- Però com que el que és important és que els ciutadans puguin decidir el futur de Catalunya, el valor de les enquestes és molt poc. Els partits han de complir l'acord d'estabilitat parlamentària i també amb els programes amb els quals es van presentar a les eleccions. I ERC farà tot el possible per ajudar l'actual Govern a complir el seu programa.
- M'accepta que un ciutadà que aspiri a la independència pot tenir dubtes raonables sobre la fiabilitat d'un procés liderat, simultàniament, per Artur Mas, Josep Antoni Duran Lleida i vostè?
- No ho sé. Però allò important és que els actors que estem compromesos en l'acord d'estabilitat parlamentària el respectem. Confiem, volem confiar i necessitem confiar que el Govern i el seu president compliran. I nosaltres farem tot el possible per ajudar-los a complir.

- Nosaltres no tenim cap fricció amb ningú. El nostre acord és amb el Govern i amb el president de la Generalitat de Catalunya i, al contrari, la nostra sensació és que el pacte es va complint. El que pugui dir un o altre dirigent és irrellevant mentre el Govern i les formacions polítiques compleixin.
- Fets objectius: ERC i CiU tenen una estratègia visiblement divergent a Madrid, per exemple. Si aquest és el procés més important que pot viure un país no fóra lògic compartir estratègia en els diversos escenaris?
- Aquest procés tan important requereix unitat d'acció? Sí, tanta com sigui possible. I si aquesta unitat implica partits, sindicats, patronals, entitats civils, doncs millor que millor. El que és segur és que la posició d'ERC no ofereix dubtes. El que els altres facin o deixin de fer no ho ha de valorar ERC.
- Això vol dir que vostè no creu necessària la unitat d'acció a Madrid?
- La unitat d'acció és bona en tot els àmbits. El que fa ERC és mantenir-se fidel als seus compromisos i al que creiem que és la voluntat majoritària dels ciutadans expressada a les urnes el 25 de novembre i en la manifestació de l'Onze de Setembre.
- Veig que no aconseguiré fer-lo parlar de Duran Lleida...
- Tenim el màxim respecte per tots els dirigents polítics de totes les formacions i, en tot cas, amb qui tenim un acord és amb el Govern de Catalunya i amb CiU.
- El senyor López Tena farà malbé el seu compte a Twitter reclamant que abans del dia 30 es faci pública la pregunta de la consulta. El pot tranquil·litzar?
- El que diu l'acord és que durant el primer semestre de l'any 2013 s'ha de fer una petició formal de celebració d'un referèndum. No diu res de la data ni de la pregunta. I jo espero que tot es compleixi. Entenc que si el Govern no ho fa segur que ens donarà unes explicacions molt acurades perquè ens hi juguem tots plegats la credibilitat. I el Govern el primer.
- És contemplable ajornar la consulta fins al final d'aquesta legislatura, esperant una millor conjuntura econòmica i confiant en una ruptura de la majoria absoluta del PP?
- No. Hi ha un acord i volem que es compleixi. No tenim cap dubte que la consulta serà l'any 2014. No se'ns acudeix cap raó per ajornar-la. Esperar a l'any 2016 no té cap jusficació.
- És segur que ERC entrarà al Govern quan es convoqui la consulta?
- Quan hi hagi una data propera i una pregunta clara per tal que la resposta sigui explícita, ERC estarà disposada a entrar al Govern per assegurar la governabilitat els darrers mesos abans de la consulta.
- I vostè hi entraria?
- No ho sé. Parlem-ne.
- El cas és que ara hi ha un Govern sense pressupostos.
- Però no hi ha pressupostos perquè cap dels partits de la majoria parlamentària vol aprovar-los sense saber els ingressos. Això és de sentit comú.
- Però sí que s'estan incrementant alguns impostos.
- La situació és desesperada i hem d'aconseguir una mica de l'oxigen que necessiten les nostres escoles, els nostres hospitals i la nostra administració pública. A més, sigui quin sigui l'anunci que faci el govern espanyol serà una catàstrofe. Jo crec que això ho entén tothom.

- El primer secretari del PSC té com a objectiu que Catalunya continuï formant part de l'Estat Espanyol i, per tant, li preocupen les decisions que aquest estat pren respecte a les seves comunitats autònomes. Si creu que el concert és injust segur que podrà convèncer el PSOE d'això.
- No ho sembla.
- Doncs segur que seguirà intentant convèncer-los. Però el que em sembla preocupant és que hi hagi dirigents polítics de Catalunya que per justificar que el seu país no disposi de les millors eines possibles els vulguin prendre les eines als altres. I aquesta percepció d'ERC és compartida pels socialistes bascos i navarresos.
- Josep-Lluís Carod-Rovira creu que l'endemà de la independència el gruix del PSC anirà a parar a ERC. Hi coincideix?
- No ho sé. Però entenc el que Josep-Lluís Carod-Rovira vol dir, i fonamentalment hi estic d'acord, perquè hi ha molts militants socialistes que estan a favor del dret a decidir i crec que ens hi podem trobar. El PSC ha jugar un paper molt rellevant dins la història d'aquest país i el que ERC desitjaria és que els socialistes catalans continuessin jugant aquest paper al costat del país i al costat de la societat. Tota la voluntat de trobar-nos amb el PSC en el camí de la democràcia.
- Però hi ha símptomes de bunquerització a l'entorn del poder institucional que el PSC encara conserva. L'Ajuntament de la segona ciutat de Catalunya s'ha posicionat contra la consulta.
- Els militants del PSC han de valorar les decisions del seu partit. Jo preferiria que el PSC es tornés a situar, com en altres ocasions, en l'avantguarda del que la societat catalana ha cregut que era oportú i necessari.
- Jo li demanava una valoració política del posicionament de l'Ajuntament de l'Hospitalet.
- Em sembla que és un gest que es valora per ell mateix. Els lectors del seu diari segur que podran valorar el fet que votin amb el PP i Plataforma per Catalunya, no cal dir coses que són evidents.
- ERC buscarà una candidatura conjunta amb altres partits catalans a les eleccions europees?
- ERC va expressar en les anteriors europees la voluntat d'anar en una llista conjunta amb CiU i ICV, però no vam rebre resposta. Valorem molt la feina, importantíssima, que han fet Ramon Tremosa i Raül Romeva, que treballat extraordinàriament bé.
- Pensen repetir l'oferiment, doncs?
- Alguna vegada ho hem insinuat i hem rebut un no com a resposta. En aquests moments la nostra prioritat és intentar repetir l'actual coalició amb l'esquerra basca i gallega i amb d'altres partits dels Països Catalans que es vulguin sumar al projecte.

- El president del d'ERC no ha d'entrar en els debats territorials del partit. Són els militants de cada lloc els que han de decidir quins són els candidats.
- La direcció del partit ha de tenir criteri sobre si cal prioritzar l'experiència o la renovació.
- Confio que els militants prendran les millors decisions en cada àmbit territorial.
- S'ha anunciat l'acomiadament de 312 persones a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Vostès critiquen aquest fet.
- No compartim aquest ERO. Per això animem les parts a seguir negociant. També pensem que l'escala salarial s'ha d'acostar a la de la funció pública i que els primers que han de fer un esforç són els que cobren més.