«Estem esgotats, però el Carnaval ho és tot. És com mig jornal»

Les colles de carrossaires ultimen els preparatius a una setmana de la gran festa a Torelló

La colla dels Embaukats treballant la seva carrossa pel Carnaval de Torelló 2023.
La colla dels Embaukats treballant la seva carrossa pel Carnaval de Torelló 2023. | ACN
08 de febrer del 2023
Actualitzat el 15 de febrer a les 18:00h
Només d'entrar a la nau la mirada se'n va a una espècie de llangardaix que acompanya un arbre il·luminat i una altra figura de caràcter fantàstic. És la carrossa dels Embaukats, una de les colles que participen en el Carnaval de Terra Endins de Torelló. Al voltant del vehicle està ple de bastides des d'on treballen part dels membres de l'entitat. Amb l'estructura ben definida, acaben d'encolar els retalls de diaris a l'enorme disseny que el dissabte 18 de febrer desfilarà pel centre de Torelló.

Porten des del novembre pencant i deixant a punt una carrossa que, qualsevol que no sigui de Torelló, li semblaria excepcional. I és que el Carnaval de Torelló és dedicació, passió, sentiment de pertinença i feina. Molta feina.

En Jordi Romero és membre dels Embaukats i fundador de la colla. Viu des de petit el Carnaval i això li fa treure les hores d'on calgui per anar a ajudar els seus companys a construir la carrossa. Quan acaba de treballar s'hi passa tres o quatre hores. Entre una cosa i L'altra està esgotat, reconeix, però "el Carnaval ho és tot. És mig jornal", bromeja.

La carrossa dels Embaukats competirà per guanyar, tot i que el companyerisme que es destil·la entre les colles a la nau fa que la sensació de rivalitat sigui relativa. Evidentment tots intentaran convèncer el jurat quan passin pel carrer Sant Miquel, però aquí tothom s'ajuda.

Un bon exemple d'això és l'Òscar. Ell és membre de la Colla Caos, però l'entrevistem mentre pinta la carrossa dels de la Joanot. "Aquest any només en faig dues, però hi ha hagut cops que n'he pintat fins a cinc", explica.

La colla de la Joanot i la Colla Caos també aixequen unes construccions impressionants, però l'objectiu final és, com la resta, passar-ho bé. El president de la Caos,Arnau Farrús, diu que no tenen el nivell per competir amb altres colles. Un argument sorprenent per als dos periodistes que l'entrevisten, a jutjar per l'espectacularitat del tiranosàurus que dissenyen.

Farrús explica que aquest any la colla ha crescut, sobretot per les famílies amb nens. Dels 35 membres del 2022 han passat a 90, una xifra important per a qualsevol comparsa de carnaval, però petita pel de Torelló. I és que els Grillats van amb 380 persones desfilant davant de la impressionant carrossa de mitologia nòrdica que estan acabant de posar a punt. 

Al seu voltant hi ha una desena de persones treballant-hi. I és que la realitat és que molts dels membres de la colla no poden anar a ajudar. "Costa que el jovent vingui", diu somrient un dels membres dels Grillats, que com la resta porten quatre mesos pencant per arribar al dissabte 18 de febrer i passejar-se pel centre de Torelló. 

Unes hores que valen tot un any de feina. Un sentiment que justifica treure hores d'on sigui per arribar a temps. Tot per un Carnaval que identifica els torellonencs, que els arrela encara més al seu poble i que els permet ser referents en aquesta festa en la que cada membre de la colla paga uns 100 euros de mitjana per participar.

I és que les construccionspoden valdre al voltant dels 20.000 euros i més amb la pujada de preus. Però la festa s'ho val i aquest any que tot torna a la normalitat després de la pandèmia, encara hi ha més ganes de Carnaval. 

Un Carnaval de Terra Endins que torna a ser com abans, com sempre. Ho farà amb 25 colles entre les quals els guanyadors de les dues darreres edicions, els Picats de Borgonyà. Ells esperen revalidar la victòria. Si ho aconsegueixen tindrà mèrit. I és que el nivell està molt alt, potser el més alt de Catalunya.