El Grup de Teatre de Sant Hipòlit celebra 25 anys: «Per aquesta casa hi ha passat mig poble»

Aquest 2024 fa un quart de segle que es van constituir com a entitat independent i autogestionada: «El secret de l'èxit? La constància, la dedicació i les ganes que hi posem»

Maria Morales, Ferran Serra i Toni Riera, membres del Grup de Teatre de Sant Hipòlit.
Maria Morales, Ferran Serra i Toni Riera, membres del Grup de Teatre de Sant Hipòlit. | Oriol Clavera
26 d'abril del 2024
Actualitzat a les 12:06h

Aquest 2024 Sant Hipòlit de Voltregà està d'aniversari. Enguany, tot i que de tradició centenària, el Grup de Teatre del municipi celebra el primer quart de segle de la seva constitució com a entitat independent i autogestionada. Tanmateix, el municipi també festeja els 25 anys de la remodelació de l'edifici que acull el mateix teatre, abans propietat del Bisbat i ara de gestió municipal.

"Per aquesta casa hi ha passat mig poble", recorda Toni Riera, vocal i un dels membres més antics del Grup de Teatre de Sant Hipòlit. L'entitat està oberta a tothom i, ara per ara, en formen part una cinquantena d'actors i actrius amateurs de totes les edats que s'organitzen "de manera anàrquica, però amb bona entesa", bromeja Riera.

L'efemèride arriba en un bon moment de forma –"Gairebé omplim sempre", diuen- i anirà acompanyada d'una temporada farcida d'espectacles on no faltaran la funció per la Festa Major del poble o els tradicionals Pastorets.

Un assaig del Grup de Teatre de Sant Hipòlit.
Un assaig del Grup de Teatre de Sant Hipòlit.Cedida

Els inicis, sota la tutela de la parròquia

El Grup de Teatre de Sant Hipòlit fa un centenar d'anys que rutlla, recorda Toni Riera, membre i vocal de l'entitat. Fins fa 25 anys, però, caminava sota la tutela de la parròquia –l'aleshores propietària de l'edifici que acull el mateix teatre-, qui administrava els recursos i donava el vistiplau a les activitats i funcions que s'hi preparaven.

"Tots els diners que es recaptaven amb la venda d'entrades es destinaven al local, perquè estava en unes condicions una mica precàries", admet Riera. Un temps més tard, Bisbat i Ajuntament van arribar a un acord per remodelar l'edifici i perquè el consistori en lideres la gestió a través d'una concessió. És també en aquest moment quan, les persones que formaven part del Grup de Teatre, van apostar per desvincular-se de la parròquia i formalitzar-se com a una entitat independent.

Després d'un parell d'anys d'obres de remodelació, el teatre de Sant Hipòlit va tornar a obrir portes l'any 1999, i la primera obra que s'hi va representar per encetar la nova etapa va ser El món a fer punyetes, dirigida per Ramon Cirera, el dissabte 8 de juliol del 2000.

"Ara l'equipament és de gestió municipal i, dels diners que es recapten, una part són pel Grup de Teatre. Ens serveixen, per exemple, per produir noves obres, comprar vestuari o escenografies", explica Riera.

Serra, Morales i Riera, membres del Grup de Teatre de Sant Hipòlit de Voltregà.
Serra, Morales i Riera, membres del Grup de Teatre de Sant Hipòlit de Voltregà.Oriol Clavera

Anàrquics, però ben avinguts

"Per aquesta casa hi ha passat mig poble", apunta Toni Riera tot detallant que, en aquests moments, el Grup de Teatre està format per una cinquantena d'actors i actrius amateurs. "Som un grup independent que ens autogestionem de manera anàrquica, però amb bona entesa", bromeja.

"A mi em van venir a buscar a l'escola quan tenia 14 anys per fer els Pastorets i des de llavors que soc aquí", explica la Maria Morales, directora, actriu i vocal de la Junta del Grup de Teatre de Sant Hipòlit.

Quan algú de l'entitat vol produir una obra "ningú li posa bastons a les rodes", expliquen. Ans al contrari: "Aquesta persona es fa càrrec de tot amb l'ajuda de la junta, que no interfereix mai amb el que es fa".

La pandèmia, el moment més feixuc

Un quart de segle d'activitat es diu aviat, però no és fàcil. Més aviat és una efemèride al voltant de la qual hi ha moments bons i de més complicats. "Els moments dolents no els explicarem pas", diuen. Optimistes de mena i amb un humor que s'encomana, no recorden "cap crisi d'aquells que et planteges plegar".

Això sí, admeten que el període més feixuc va ser durant la pandèmia. Però al mal temps, bona cara i, fins i tot, van crear uns Pastorets virtuals.

"El secret de l'èxit? La constància, la dedicació i les ganes que hi posem", diu Ferran Serra, secretari del Grup de Teatre de Sant Hipòlit. "Tenim l'avantatge que tots adoptem tots els rols, hi ha moltes idees i maneres diferents de fer, i això fa que la gent no es cremi" puntualitza Miquel Erra, un altre membre del grup.

25 anys més?

Des del Grup de Teatre de Sant Hipòlit admeten que sovint hi ha problemes de relleu generacional, tot i que puntualitzen que, per exemple amb els Pastorets, "sempre procurem que hi hagi molta canalla", un detall que porta al fet que molts vulguin continuar vinculats a l'entitat. "A Catalunya hi ha molta afició al teatre amateur i una de les bases fonamentals són els Pastorets, que generen un cuquet a dins i, a partir d'aquí, es fa altres coses", apunta Riera.

Per la seva banda, Ferran Serra posa en valor la feina que es fa des del Grup en aquest sentit i apunta que "d'aquí també han sortit actors que ara estan treballant al món professional".

Un assaig del Grup de Teatre de Sant Hipòlit.
Un assaig del Grup de Teatre de Sant Hipòlit.Cedida

Un 2024 intens

Per aquest 2024, el Grup de Teatre de Sant Hipòlit ha programat una temporada farcida d'espectacles. L'estrena d'aquesta va tenir lloc el passat dissabte 20 d'abril, en el marc de Sant Jordi, amb la representació de Revolta de Bruixes de Josep Maria Benet i Jornet a les mans de Rai Sánchez. A finals de maig portaran a l'escenari Bodas de Sangre, de Federico García Lorca i sota la direcció de Sergi Marcos. Al juny estrenaran El Florido Pensil, dirigida per Lídia Cirera. Al setembre, en el marc de la Festa Major de del poble, delitaran als espectadors amb el vodevil de Ray Conney El pis del 'cuentu', dirigit per Toni Riera.

A l'octubre serà el torn d'Els Ocells, de la mà de Miquel Erra i representada, en gran part, per a joves promeses del grup. I, per cloure la temporada dels 25 anys, oferiran al públic la tradicional obra d'Els Pastorets.

Anar al teatre té premi

Com a novetat, enguany es posa en marxa un bo cultural "en agraïment al nostre públic més fidel, ja que sense ell, celebrar 25 anys no hagués estat possible".

D'aquesta manera, es facilitarà a l'espectador una targeta amb nou caselles. Cada vegada que aquest vagi al teatre a veure una obra produïda pel Grup, se n'hi segellarà una i, un cop tot complet, la següent funció serà gratuïta. Aquest "passaport cultural" no caduca i serà vigent fins a exhaurir les existències.