De fet, el certamen recupera les primeres edicions de la Festa del Porc i la Cervesa que va seguir la línia de les Octoberfest alemanyes. La primera edició es va fer del 16 al 18 d'octubre del 1992, i mica en mica va anar ampliar el contingut gastronòmic, s'hi van incorporar els tasts de cerveses... i ara fa tres anys es va canviar el nom i la marca, com a fira gastronòmica. Tal com destacava l'alcalde, "és un dels esdeveniment que té més assistència durant l'any, tret de la Festa Major" i que ha esdevingut una activitat singular de referència gastronòmica i familiar a nivell català.
En aquest sentit, Sellarès destacava que s'ha mantingut "la línia" de les anteriors edicions i s'han anat millorant aspectes per tenir "una programació integral", adreçada des dels més petits als més grans". "Apostem molt per la cervesa artesana", deia el regidor, destacant que n'hi ha moltes d'arreu del terriori. Precismaent aquestes participaran en el 5è concurs de cervesa artesana. També n'hi haurà per les llonganisses, que podran participar al 2n concurs nacional de llonganissa tradicional, convocat per la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn.
El cartell d'aquesta edició ha estat dissenyat per l'il·lustrador digital manlleuenc Cesc Grané. La il·lustració gira al voltant dels elements protagonistes d'aquesta fira, com són el porc i la cervesa, amb els seus principals ingreditents: el llúpol i la malta.
"La matança" del porc, el gran atractiu
Un dels principals atractius de la Fira és l'explicació de la matança del porc i com es rosteix. "Tornem a viure el que feien els nostres avis i besavis", deia Cesc Colom, president de l'associació del Mercat Municipal de Manlleu, remarcant que cada any es fa una explicació "més entenedora i animada" de com era la matança del porc antigament. Es rostiran 4 porcs, 2 dissabte i 2 diumenge.
L'any passat la fira va comptar amb més de 30 activitats i va comptar amb uns 20.000 visitants, un 31% del qual provenia de fora d'Osona. Les accions més ben valorades són la diversitat artesana i gastronòmica, les activitats de l'espai del porc, l'ambientació de la fira, i les activitats de l'aula del gust i dels infants. L'organització, que preveu tenir una cinquantena d'expositors, espera superar les xifres del 2017. L'alcalde tancava la roda de premsa remarcant que "ara que tenim el pont nou [Can Molas], no hi ha excusa per venir a Manlleu".

Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. Foto: José M. Gutiérrez